Nekimennek Brüsszelnek, hogy agrárpénzeket ne kaphassanak migránsok

2017. november 02. 07:57
Mindent meg kell tenni a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint azért, hogy Brüsszel ne csoportosítson át agrárforrásokat a migránsválság kezelésére. A köztestület nemzetközi fórumokon is fel kíván lépni az ügyben.

Fel kíván lépni a NAK azért, hogy meg lehessen akadályozni a gazdák forrásainak megnyirbálását – jelentette ki az MTI szerint egy tájékoztatón Győrffy Balázs, a szervezet elnöke. Szerinte el kell érni, hogy Brüsszel ne csoportosítson át uniós agrárforrásokat a migránsválság kezelésére.

Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, most szivárgott ki az a közleménytervezet, amelyben az Európai Bizottság (EB) a 2020 utáni KAP legfontosabb paramétereit rögzíti. Ebben az EB külön fejezetet szán a migránskérdésnek, és kifejti, hogy a mezőgazdasági idénymunkák uniós támogatásaiból, illetve a vidékfejlesztési kasszából forrásokat kellene biztosítani a migránsválság megoldására. Az EB november 29-én véglegesíti és önti hivatalos formába a közleménytervezetet.

Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára a brüsszeli elképzelésekre a parlamentben úgy reagált, hogy a bizottság „az idénymunka mögé bújva próbálná előmozdítani a bevándorlók letelepedését”. Egyúttal leszögezte, hogy a kormány álláspontja szerint az uniós agrárpénzeket továbbra is a gazdáknak kell megkapniuk.

A NAK nemzetközi fórumokon is tenni kíván azért, hogy az uniós KAP-források a jövőben is a gazdákhoz jussanak el – ismertette a köztestület álláspontját Győrffy Balázs. A kamara az uniós gazdaszervezetek, a Copa-Cogeca tagjaként is ki akar állni az uniós agrártámogatásokért – tette hozzá.

Kapcsolódó cikkek

KSH: januárban 4,8 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak

2016. március 17. 11:58
Januárban a mezőgazdasági termelői árak 4,8 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, a növekedés a növényi termékek árának 10,5 százalékos emelkedésével függ össze, míg az élő állatok és állati termékek ára 4,7 százalékkal csökkent - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Műanyag darabokat találtak mini csokoládékockákban

2017. november 07. 12:12
Dán előállítású, marcipánnal töltött csokoládéban talált műanyag darabot egy dán fogyasztó.A RASFF rendszeren érkezett információk szerint a termékekből nyolc EU-s tagállamba (köztük Magyarországra is) és hat 6 EU-n kívüli országba szállítottak. A NÉBIH felhívja a vásárlók figyelmét, hogy az alábbi azonosítókkal ellátott csokoládéból ne fogyasszanak, illetve ne adják gyermekeiknek.