Nem csak az Audi példája hat

2019. február 25. 07:48
Példás megállapodást ért el a LIGA Ifjúsági Munkás Érdekvédelmi Szervezet a DENSO Gyártó Magyarország Kft.-nél 2019. február 19-én Székesfehérvárott.
  • A megállapodás szerint a vállalat minden munkavállalónak egységesen 10 százalékos alapbéremelést biztosít (azon felül, hogy januárban már 5 százalékos bérkompenzációt kaptak a dolgozók).
  • A megállapodás bizonyos foglalkozások esetében meghatározza a minimálbér mértékét.
  • Senioritási jutalom kerül bevezetésre valamennyi munkavállaló részére (a vállalatnál töltött foglalkoztatási idő beszámolásával, 4 és 20 ezer forint közötti összegben)
  • A hiányzásmentes munkavégzésért kapható bónusz havi 15 ezer forint megmaradt, de biztosítása munkavállaló-barátiabb lett.
  • Év végi nettó jutalom és magasabb szorzóval számolt félévi bónusz.

A sikert Bognár Ferenc a LIMÉSZ elnöke (aki egyben a LIGA Szakszervezetek regionális referense) úgy magyarázza, hogy a magasabb létszám erősebb tárgyalási pozíciókat biztosított, illetve, a határozott követelések tagokat csábítottak a tagszervezetbe. Továbbá, teszi hozzá, Bognár, Kertész István, Czibor László, Csendes Zoltán, a LIMÉSZ Denso dolgozók Szakszervezeti csoportjának ügyvivői is sokat dolgoztak mindezért. A szakszervezet megállapodás előtti 613 igazolt tagja megállapodás során 1100 főre bővült.

A szakszervezeti elnök elismerte, segítette bérharcukat őket az Audi-hatás is, vagyis az audis dolgozók sikeres bérharca, de hozzáteszi, önmagában ez nem lett volna elég. „A sikerhez az is kellett, hogy az emberek bízzanak a LIGÁ-ban, bízzanak a LIMÉSZ tapasztalataiban és a LIGA helyi szervezőiben.”

A tárgyalási folyamat nem volt sem rövid, sem könnyű. A tárgyalásokat segítette dr. Gyurkovics Bence ügyvéd, LIGA Regionális referense, és a tárgyalásokon részt vett a MÉDOSZ és a Vasas Szakszervezet is.

A tárgyalásokat már novemberben kezdeményezték, ekkor megpróbáltak minél több információt kérni a menedzsmenttől, míg a január elsején a cég 5,5 százalékos bérkompenzációt jelentett be. A szakszervezet a tárgyalások kezdetén leszögezte, egyoldalú munkáltató intézkedésnek tekinti az emelést, majd a bérfejlesztésről január közepén kezdte meg a tárgyalásokat. A szakszervezetek egy pontban engedtek, elfogadták a Denso gazdasági igazgató kérését, beleegyeztetek, hogy a bérfejlesztés április 1-jétől lépjen hatályba. Ugyanakkor elérték, hogy a fenti öt pontban a munkáltató a munkavállalóknak kedvező irányban alakítsa az ajánlatát.

Bognár Ferenc elmondta, a tárgyalások során volt olyan pillanat, amikor úgy érezték, nem az áll a papíron, amelyben szóban előzetesen megállapodtak; olyan eset is előfordult, hogy szakszervezeti tárgyalódelegáció kivonult az ülésteremből, de végül sikerült a bérkérdésben kölcsönösen megalkudni.

A megállapodás különösen az alacsony keresetű munkavállalók számára kedvező, hangsúlyozza a LIMÉSZ elnöke, akik 300 ezer bruttó forint alatt kerestek tavaly, hiszen az ő alapbérük január elsején akár 20 ezer forinttal is nőhetett, illetve a 10 százalékos emelést számításba véve további 30 ezer forinttal, és akkor még a pótlékokat nem is számoltuk.

Összességében az áprilisban életbe lépő bérmegállapodás 14.7 % átlag béremelést jelent a munkáltató által szolgáltatott adatok szerint, így a szakszervezet fellépésének köszönhetően a bérmegállapodás az előző évi adatokhoz képest 20,2 százalékos átlagos béremelkedést jelent a cégnél.

 

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Kereseti csúcstartók és sereghajtók – friss KSH-adatok

2019. május 31. 09:35
2019. márciusban a bruttó átlagkereset 367 200 forint volt, 10,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. 2019. január–márciusban a bruttó átlagkereset 352 200 forint, a nettó átlagkereset 234 200 forint volt, mindkettő 11,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, közölte a KSH.

A parlament lépcsőjéig jutottak a tüntetők, ott fulladt ki ellenállásuk

2018. december 10. 09:12
250-ről 400 órára nőhet a ledolgozandó túlórák száma, ha szerdán elfogadja a parlament a törvénytervezetet. Több ellenzéki párt és szakszervezet is tüntetést szervezett szombatra. Az esemény a Kossuth téren ért volna véget, ám azt közben a rendőrség lezárta. Ez a döntés provokálhatta ki, hogy a demonstráció végén több százan betörtek a térre. Ezzel a "sikerrel" be is érték szombatra.