Nem csak az Audi példája hat

2019. február 25. 07:48
Példás megállapodást ért el a LIGA Ifjúsági Munkás Érdekvédelmi Szervezet a DENSO Gyártó Magyarország Kft.-nél 2019. február 19-én Székesfehérvárott.
  • A megállapodás szerint a vállalat minden munkavállalónak egységesen 10 százalékos alapbéremelést biztosít (azon felül, hogy januárban már 5 százalékos bérkompenzációt kaptak a dolgozók).
  • A megállapodás bizonyos foglalkozások esetében meghatározza a minimálbér mértékét.
  • Senioritási jutalom kerül bevezetésre valamennyi munkavállaló részére (a vállalatnál töltött foglalkoztatási idő beszámolásával, 4 és 20 ezer forint közötti összegben)
  • A hiányzásmentes munkavégzésért kapható bónusz havi 15 ezer forint megmaradt, de biztosítása munkavállaló-barátiabb lett.
  • Év végi nettó jutalom és magasabb szorzóval számolt félévi bónusz.

A sikert Bognár Ferenc a LIMÉSZ elnöke (aki egyben a LIGA Szakszervezetek regionális referense) úgy magyarázza, hogy a magasabb létszám erősebb tárgyalási pozíciókat biztosított, illetve, a határozott követelések tagokat csábítottak a tagszervezetbe. Továbbá, teszi hozzá, Bognár, Kertész István, Czibor László, Csendes Zoltán, a LIMÉSZ Denso dolgozók Szakszervezeti csoportjának ügyvivői is sokat dolgoztak mindezért. A szakszervezet megállapodás előtti 613 igazolt tagja megállapodás során 1100 főre bővült.

A szakszervezeti elnök elismerte, segítette bérharcukat őket az Audi-hatás is, vagyis az audis dolgozók sikeres bérharca, de hozzáteszi, önmagában ez nem lett volna elég. „A sikerhez az is kellett, hogy az emberek bízzanak a LIGÁ-ban, bízzanak a LIMÉSZ tapasztalataiban és a LIGA helyi szervezőiben.”

A tárgyalási folyamat nem volt sem rövid, sem könnyű. A tárgyalásokat segítette dr. Gyurkovics Bence ügyvéd, LIGA Regionális referense, és a tárgyalásokon részt vett a MÉDOSZ és a Vasas Szakszervezet is.

A tárgyalásokat már novemberben kezdeményezték, ekkor megpróbáltak minél több információt kérni a menedzsmenttől, míg a január elsején a cég 5,5 százalékos bérkompenzációt jelentett be. A szakszervezet a tárgyalások kezdetén leszögezte, egyoldalú munkáltató intézkedésnek tekinti az emelést, majd a bérfejlesztésről január közepén kezdte meg a tárgyalásokat. A szakszervezetek egy pontban engedtek, elfogadták a Denso gazdasági igazgató kérését, beleegyeztetek, hogy a bérfejlesztés április 1-jétől lépjen hatályba. Ugyanakkor elérték, hogy a fenti öt pontban a munkáltató a munkavállalóknak kedvező irányban alakítsa az ajánlatát.

Bognár Ferenc elmondta, a tárgyalások során volt olyan pillanat, amikor úgy érezték, nem az áll a papíron, amelyben szóban előzetesen megállapodtak; olyan eset is előfordult, hogy szakszervezeti tárgyalódelegáció kivonult az ülésteremből, de végül sikerült a bérkérdésben kölcsönösen megalkudni.

A megállapodás különösen az alacsony keresetű munkavállalók számára kedvező, hangsúlyozza a LIMÉSZ elnöke, akik 300 ezer bruttó forint alatt kerestek tavaly, hiszen az ő alapbérük január elsején akár 20 ezer forinttal is nőhetett, illetve a 10 százalékos emelést számításba véve további 30 ezer forinttal, és akkor még a pótlékokat nem is számoltuk.

Összességében az áprilisban életbe lépő bérmegállapodás 14.7 % átlag béremelést jelent a munkáltató által szolgáltatott adatok szerint, így a szakszervezet fellépésének köszönhetően a bérmegállapodás az előző évi adatokhoz képest 20,2 százalékos átlagos béremelkedést jelent a cégnél.

 

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Kiégés, munkanélküliség, hibrid modell: így alakította át a Covid munkavégzésünket

2021. július 21. 17:26
A Covid alapjaiban alakította át a munkavégzést. Leginkább a fiatalok körében érezhető a negatív hatása, hiszen a munkanélküliség őket sújtott a leginkább. Ugyanakkor a járvány következtében bevezetett távmunka révén növekedett a termelékenység és csökkentek a működési költségek. Azonban ezek az előnyök a munkavállalói jólét rovására mehetnek – áll a Capgemini Kutatóintézet “A munka jövője most kezdődik el“ című kiadványában.