Nem csak az országnak, a Hegyhátnak is van már tortája

2018. április 03. 06:53
A győztes a Tavaszi zsongás fantázianevű finomság lett.

Ha az országnak van tortája, legyen a Hegyhátnak is – gondolták a vasvári szervezők, akik  Gergyéné Szakály Georgina ötlete alapján februárban hirdették meg a Hegyhát tortája versenyt. Felhívásukban megfogalmazták, hogy a pályázóktól olyan torta elkészítést várják, ami színeiben, ízeiben, díszítésében a tavaszt idézi, és az elkészítéshez helyi alapanyagokat is felhasznál.

A Vasi-Hegyháton, az Alpokalja egyik kistáján tizenhét vállalkozó szellemű hölgy és egy csapat nevezett a versenyre, közülük választották ki a győztest a minapi Vasvári Húsvéti Bárányfesztiválon.

Az első díjat, azaz a Hegyháti tavasz tortája címet  az alsóújlaki Takácsné Németh Beáta nyerte “Tavaszi zsongás” nevű finomságával – kiemelt képünkön -, melynek készítéséről a vaol.hu portálnak mesélt.

Az alap egy olyan mandulás piskóta, amelybe karamellizált mandulaszirmokat keverünk, így finom, roppanós lesz a tészta. A megsült és kihűlt piskótába először a túróréteget testtük bele: a túrót botmixerrel simára dolgoztuk, hozzáadtuk a krémsajtot, a felvert tejszínt és a cukrot, a legvégén a zselatinmasszát. Simára kentük, majd beraktuk a hűtőbe 15 percre. Miután kicsit pihent, ráhúztuk az eperréteget: a leturmixolt eperhez cukrot, felvert tejszínt és zselatinmasszát adtunk. Rátettük a következő piskótalapot, és megint a hűtőbe raktuk 15 percre. Az előre elkészített csokimousse-t kentük a következő lapra. A tetejére óvatos mozdulatokkal kanalaztuk a csokoládékrémet, majd vékonyan megkentük tejszínnel, és pirított mandulával raktuk körbe. Tejszínrózsákkal, apró marcipánvirágokkal díszítettük. A fát és a méhecskéket saját kezűleg festettem rá

– mondta a portálnak a boldog győztes.

A versenyen két különdíjat is átadtak

Különdíjat kapott a petőmihályfalvai Ferencz-Koltai Bianka “Tavaszi epres álom” elnevezésű tortakölteménye

Különdíjban részesült az oszkói Séfelné Horváth Ilona-Sejber Alinka duó “Friss tavaszi kosár spenóttal, répával” remeke

 

https://sokszinuvidek.24.hu/otthon-keszult/2018/03/31/nem-csak-az-orszagnak-a-hegyhatnak-is-van-mar-tortaja/

 

Kapcsolódó cikkek

Oroszország enyhített a gyermekélelmezési célú agrártermékek embargóján

2016. június 10. 13:21
Enyhített Oroszország a gyermekélelmezésre használandó marhahús, baromfihús és zöldség behozatali embargóján - közölte az orosz agrárminisztérium.

Elkészült a növényorvosok webes felülete

2016. április 27. 11:20
A mai naptól elérhetővé vált a NÉBIH feltöltő felülete, ahol a növényorvosok saját fiókjukba belépve tudják a növényvédelmi szerződések, megállapodások adatait rögzíteni és módosítani, valamint valamennyi szerződésüket áttekinteni. A korábbi „emailes” bejelentés pedig megszűnt, azokat a NÉBIH ezentúl nem fogadja el – tájékoztatott a szakhatóság.