Nem jelölt tejfehérjét tartalmazó vegán termék érkezett Magyarországra

2018. augusztus 28. 08:13
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a RASFF-on keresztül értesül arról, hogy a belga  Vegan Protein nevű 500g-os termékben 23,2 mg/kg laktoproteint mértek. A termék jelölésén nem szerepel, hogy tejfehérjét tartalmaz, ezért az arra érzékeny fogyasztóknál panaszt okozhat.

A termék adatai:

Megnevezés: Vegan Protein, vaniliás macaron ízű
Kiszerelés: 500 g
Gyártó: Medix Laboratoires (Belgium)
Tétel (lot) szám: L703972/2
Minőségmegőrzési idő: 07/2020
RASFF referenciaszám: 2018.2351

A Nébih azt javasolja, hogy a fenti adatokkal rendelkező terméket a tejfehérjére érzékenyek ne fogyasszák el.

A tejallergia az ételallergia egy fajtája. Ilyenkor a szervezet a tejfehérje alkotóelemeit (béta-laktoglobulin, laktalbumin vagy kazein) idegen anyagként ismeri fel és immunválaszt alakít ki ellenük.
A tejallergia nem azonos a laktóz-intoleranciával. A két kórkép tünetei közötti különbség, hogy a tejallergiában szenvedő ember tünetei bármely kis mennyiségű tej bevitele után megjelennek, míg a laktázhiány esetén a maradék laktázkapacitás kis mennyiségű tejet képes lebontani, így a tünetek nem feltétlenül jelentkeznek.
 

portal.nebih.gov.hu

Kapcsolódó cikkek

Idén sok kert vendége a fehérpettyes álcsüngőlepke

2018. június 18. 11:02
Az elmúlt hetekben többen is láthattuk az igen kecses megjelenésű fehérpettyes álcsüngőlepkét. Fehér pettyein kívül sárga gyűrűs potroha hívja fel magára a figyelmet, és persze a kissé sete-suta röpte. Mintha nem tudná eldönteni, hogy repüljön vagy ne, és ha igen, akkor merre. Úton-útfélen belebotlunk, mintha mondani, mutatni szeretne valamit.

„Tökéletlenül tökéletes” a Tesco élelmiszer-pazarlás elleni kampánya

2017. május 05. 08:14
Népszerű a Tesco „Perfectly Imperfect” kezdeményezése a magyar vásárlók körében, így április közepétől 8 újabb, így összesen már 20 áruházban érhető el az esztétikai hibás, ám minőségileg kifogástalan zöldség-gyümölcs kínálat. A 2017 januárjában indított pilot projekt egyik fő célja, hogy az áruházlánc termelői oldalon is segítsen csökkenteni az élelmiszer-pazarlást.