Nem kedvez a mezőgazdaságnak 2020-as közös agrárpolitika

2018. november 15. 07:28
A mezőgazdasági költségvetés jelentős, 15%-ot meghaladó csökkentését javasolja az Európai Bizottság 2020 után.

- Jelentősen csökkentené a közép- és kelet európai régiók forrásait az Európai Bizottság tervezete és ezen az osztrák elnökség tárgyalási alapnak szánt javaslata sem változtat. Nem engedhető meg, hogy a regionális fejlesztések és a közös agrárpolitika forrásai lássák kárát a Bizottság elképzeléseinek; meg kell védenünk a magyar gazdák, vállalkozások és polgárok érdekeit.

Amennyiben ezekre nem kapunk egyértelmű garanciát, nem várható megállapodás a 2019-es EP-választások előtt - olvasható Deutsch Tamás és Erdős Norbert  közleményében, a 2020 utáni pénzügyi keretre vonatkozó javaslat kapcsán.


Tovább redukálnák a halászok és haltenyésztők uniós forrásait - fotó: Varga György (MTI)

Deutsch Tamás elmondása szerint az Európai Bizottság szubjektív, úgynevezett jogállamisági kritériumokat is társítana az EU-s források lehívásához.

- Az uniós fejlesztési pénzek nem könyöradományok.

A magyar régiók objektív feltételek alapján jogosultak ezekre a forrásokra.

Magyarország az elmúlt években folyamatosan bizonyította: minden szempontból megfelel az európai értékeknek, bármelyik mutatót vizsgálják is, az Unió élmezőnyébe tartozunk. Egy uniós intézmény számára sem megengedhető, hogy a politikai nyomásgyakorlás eszközeként tekintsen a fejlesztési forrásokra - mondta a politikus.

A Horizont Európa kutatási keretprogram tekintetében kiemelendő, hogy továbbra is probléma a földrajzi egyensúly kérdése, hiszen a 2004 óta csatlakozott tagállamok még most is csak a források 9%-át tudják megszerezni.

Meg kellene fontolni itt is nemzeti borítékok kialakítását a forrásoktól eddig szinte teljesen elzárt tagállamok részére, másfelől pénzügyi eszközökkel kellene garantálni, hogy csak olyan kutatások kerüljenek finanszírozásra, melyeknek a gazdasági hatása is jelentős, valamint ténylegesen hozzájárulnak a gazdasági növekedéshez és a munkahelyteremtéshez.

- Elfogadhatatlan, hogy az Európai Bizottság és az osztrák elnökség tárgyalási javaslata

a mezőgazdasági költségvetés jelentős, 15%-ot meghaladó csökkentését javasolja 2020 után és tovább redukálja a halászok és haltenyésztők számára szánt uniós forrásokat.

Ezért felkérem a Bizottságot és a Tanácsot vezető osztrák elnökséget, hogy az európai polgárok több mint a felét jelentő vidék megtartása érdekében fogadja el az agrárköltségvetés megőrzésére és a halászati politika büdzséjének 10%-os emelésére vonatkozó javaslatainkat - mondta Erdős Norbert európai parlamenti képviselő.

agrotrend.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Tömegek mondanak fel a magyar munkahelyeken, ilyet a járvány előtt sem láttunk

2022. május 05. 07:58
Állásajánlatokban tobzódó munkavállalók

Rabszolgatörvény: népszavazás és óriási sztrájk jöhet

2018. december 12. 09:24
Látványos akcióval próbálja megakadályozni vagy legalább megzavarni a rabszolgatörvényről szóló szerdai szavazást az ellenzék a parlamentben. Sokan lépnének azonnal sztrájkba, ha a Fidesz megszavazza a túlóratörvényt.