Nem lett népszerű a földadó

2017. január 13. 08:15
Mindössze néhány önkormányzat vezette be idén új teherként a földadót. Általános mértéke hektáronként 5–10 ezer forint vagy aranykoronánként 2–400 forint.

Úgy tűnik megállt a földadó terjedése, alig féltucatnyi önkormányzat vezetett be ilyen új terhet január elsejétől a Magyar Államkincstár táblázataiból kiolvasható adatok szerint. A termőföldek után jelenleg 56 önkormányzat jut bevételhez, további 21 testület más módon használja ki a települési adókról szóló jogszabály adta lehetőségeket.

 

A 2014-­ben elfogadott rendelkezések szerint 2015 óta vethetnek ki adót az önkormányzatok minden vagyonelemre, amire az állam még nem tette ezt meg. Arra az agrárszakma későn ébredt rá, hogy a termőföld is ilyen vagyontárgy: a földadó ugyanis egészen 2012-­ig a magyar jogrendszer része volt, ám még a kilencvenes évek közepén nullára vitték le a kulcsát.

Megállt a földadó terjedése — fotó: Shutterstock

A települési adóról szóló paragrafusok hatálybalépése után derült ki, hogy – mint fölösleges törvényt – a földek nullakulcsos elvonásáról szóló passzusokat törölték a néhány évvel ezelőtti jogi egyszerűsítések során. A gazdákat ugyanis nem védte központi szabály a helyi terhek alól.

A földművelésügyi tárca ugyan változatos módszerekkel igyekezett megakadályozni a termőföldekre kivetett helyi adók terjedését, ám csak annyit sikerült elérnie, hogy azok a helyben termelő földtulajdonosok mentesülhessenek a megfizetése alól, akik ott vállalkozókként végzik ezt a tevékenységet. (Ez nem jelent minden termelőt: az őstermelők közül például csak az minősül vállalkozónak, aki 600 ezer forintos éves jövedelmet bevall).

A földadót alkalmazó önkormányzatok többsége egyébként az időseket általában, illetve sokszor a helyben élőket vagy a kisebb gazdaságok tulajdonosait mentesítik a teher megfizetése alól, amelynek általános mértéke hektáronként 5–10 ezer forint vagy aranykoronánként 2–400 forint. A termőföld mellett az első időkben a magas építményekre (adótornyokra), valamint a gépjárműadóval nem terhelt járművekre, vagyis a traktorokra kivetett terhek voltak népszerűbbek, azóta azonban új ötletekkel is előálltak a képviselők. Balatonhenyén a gondozatlan külterületi földek után szednek pénzt, míg Maglód félmilliót kér minden egyes új építésű lakás után – derül ki a Világgazdaságból.

agorinform.com

Kapcsolódó cikkek

Megnyílt az ország első agrár ügyfélszolgálata Hódmezővásárhelyen

2017. május 08. 08:21
Az országban elsőként Hódmezővásárhelyen intézhetik egy helyen a gazdálkodók a kormányhivatal agrár és vidékfejlesztést támogató főosztályához, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarához tartozó ügyeiket – közölte az MTI.

Szabadság beleszámít a felmondási időbe vagy meg kell váltani pénzben?

2017. június 22. 10:10
2017.06.02-án írtunk a cégnél egy papírt ,hogy a munkaviszonyom 2017.07.02-án közös megegyezéssel megszűnik. A főnökeim eltekintenek a felmondási idő (30 nap ) ledolgozásától.Viszont maradt még az idei évre 10 nap szabadságom amelyet nem vettem ki.Kérdésem az lenne,hogy ezt az időarányosan járó,de ki nem adott szabadságot pénzben köteles e megváltani vagy beleszámíthatja a felmondási időbe amelyet nem kell ledolgoznom?