Nem támogatjuk a jövedelemcsökkenést

2018. július 04. 07:32
2018. július 2-án ülésezett az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács. A napirendjén egy téma szerepelt, a Tájékoztatás és konzultáció az adótörvények 2019. évi módosításáról. A munkavállalói oldal több kritikát is megfogalmazott az adótörvények 2019. évi tervezett módosításával kapcsolatban

A kormányzati részről ez alkalommal is Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár adott tájékoztatást, aki kifejtette, hogy az adórendszer módosításának a fő szempontja az egyszerűsítés, majd részletesen ismertette a tervezett változtatásokat. A béren kívüli juttatások szűkítésével kapcsolatban hangsúlyozta, hogy kezelhetetlenül bonyolulttá vált a rendszer, ez tette szükségessé a SZÉP kártya kivételével a többi támogatott juttatás megszüntetését.

Ezt követően Kordás László, a munkavállalói oldal szóvivője ismertette az oldal közös véleményét, amely a honlapunkon is olvasható, közös közleményen alapul. Kordás kifejtette, a javaslat egyik veszélye, hogy jövedelemcsökkenést okoz azoknál a munkavállalóknál, akik olyan cafetéria elemet választottak, amely kikerül a kedvezményes körből. Elmondta, a javaslat magával hordozza azt a következményt, hogy át kell majd alakítani a bérmegállapodásokat és a kollektív szerződéseket is. Hangsúlyozta, a szakszervezetek szeretnék megőrizni a munkaerő mobilitás, a család és az öngondoskodás elemeit. Továbbá nehezményezte az közszférára vonatkozó 200 ezer forintos korlátozást, és kérte, hogy a három oldal a teljes kormányzati ciklus időtartamára állapodjon meg arról, mely elemek nem változnak a rendszerben. (A kormány nem reagált erre a fölvetésre.)

Ezt követően a kormányzati képviselők megismételték az adórendszer egyszerűsítésének igényét, és vitatták azt, hogy a béren kívüli juttatások szociális célokat szolgálnának, mivel ezeket a támogatásokat döntően a jobb helyzetű munkavállalók kapják.

A szakszervezetek kifogásolták a munkahelyi étkeztetés támogatásának megszüntetését, ami lehetetlen helyzetbe hozná azokat az óvodákat és szociális intézményeket, ahol a munkavállalók számára kötelező igénybevenni az étkezési szolgáltatást. Az önkormányzati oldal a normatívák emelését kérte és egyetértett a munkahelyi étkeztetés támogatásának megőrzésével.

A szakszervezeti oldal továbbá felvetette az 55 év felettiek megszűnő foglalkoztatási támogatásnak problémáját - mivel az 55 év felettiek nem homogén csoportot képeznek – esetenként a támogatás megszűnése a foglalkoztatás megszűnését is jelentheti.

Az egyebek napirendi pont során a szakszervezetek jelezték azt a problémát, hogy négyezer kulturális közalkalmazottnak lejár a foglalkoztatása, és a kormány ezt nem kívánja megújítani; ezzel félő, hogy nem csak a munkanélküliek száma növekszik, hanem az ellátás is megszűnhet.

A munkavállalói oldal javasolta továbbá a korhatár előtti ellátásban részesülő foglalkoztatottak 18 havi kereseti korlátjának, illetve a közszférából nyugdíjba ment munkavállalók közszférában való visszafoglalkoztatása tilalmának eltörlését. Erre dr. Simon Attila István úgy reagált, hogy jelenleg ezt a két elképzelést nem támogatja a kormány, de ez nem jelenti azt, hogy véglegesen lekerülnek a napirendről.

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Cafeteria 2018: így változik a nyugdíjpénz

2017. december 12. 08:38
Jövőre az idei mintegy 44 százalékról 40,71 százalékra csökken a béren kívüli juttatások, köztük a pénztári megoldásokhoz nyújtott munkáltatói támogatások adója - emlékeztetett Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) elnöke sajtótájékoztatón.

Jövőre is lesz cafeteria

2018. október 12. 08:33
Bár több, ma még adómentes béren kívüli juttatás után is kell majd adót fizetni januártól – ami a munkáltatóknak 2 százalékkal több bérterhet jelenthet –,
a munkaadók túlnyomó többsége megtartja a cafeteriacsomagot, hogy megőrizze a munkavállalóit
– állítja Balázs Krisztián, az Edenred Magyarország ügyvezető igazgatója cége 2 ezer céget felölelő felmérésére hivatkozva.