Nemzeti érdekünk a magyar gazdák uniós támogatásának hosszú távú fenntartása

2016. szeptember 02. 08:34
Az EU agrárminiszterei mától két napon át Franciaországban vitatják meg a Közös Agrárpolitika jövőjét. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter - francia partnere, Stéphane Le Foll meghívására - a magyar gazdák érdekeit szolgáló uniós agrárforrások hosszút távú fenntartásának támogatása érdekében utazott Franciaországba, a Loire-menti Chambord-ba, a Közös Agrárpolitika (KAP) jövőjét megvitató, kétnapos miniszteri konferenciára.

Az a magyar gazdák elemi érdeke, hogy az unió pénzügyi forrásai a jövőben is a természetes, egészséges, GMO-mentes élelmiszerek termesztését támogassa – mondta a magyar agrárminiszter.

Ahhoz, hogy a jövőben is a földjeinken megtermelt, jó minőségű magyar élelmiszerek kerülhessenek asztalainkra, nélkülözhetetlen, hogy az unió továbbra is a családi gazdaságokat támogassa, az agrártámogatásokat ne csoportosítsa át más területekre – hangsúlyozta Fazekas Sándor.

A földművelésügyi miniszter kiutazása előtt arról is beszélt: „nem engedhetjük, hogy az agrárcélú uniós támogatásokat a jövőben más célokra, például a bevándorlási kérdés kezelésére, avagy a vegyi úton előállított élelmiszerek gyártására, klónozott, génmanipulált, vegyszerekkel, LED világítással felnevelt növényekre; ipari parkokban, konténerekben, tartályokban előállított, avagy rovarfehérjékre épülő „húsféleségek” elállításának támogatására csoportosítsák át.

Meghívójában a francia tárcavezető is azt emelte ki, hogy az EU mezőgazdasági minisztereinek szorosan együtt kell működniük azért, hogy az uniós agrárpolitika új lendületet kapjon, hiszen a KAP az európai integráció egyik legfontosabb, legalapvetőbb politikája, amely hozzájárul a globális élelmezésbiztonsághoz is.

A konferencián a miniszterek megvitatják, hogy a globalizálódó világban egy rugalmas, versenyképes és fenntartható uniós agrárszektor érdekében a Közös Agrárpolitika miként járulhat hozzá a közös európai projekt sikeréhez.

A találkozón az uniós államok miniszterein kívül az Európai Parlament képviselői is részt vesznek.

Forrás: FM

Kapcsolódó cikkek

Brutális mértékben terjed a feketemunka a magyar farmokon

2017. december 13. 12:47
Kiugró mértékben, csaknem duplájára növekedett a feketén foglalkoztatottak aránya a magyar mezőgazdaságban. Nemzetközi felmérések szerint az uniós agrárszektorban is nagyon rossz a helyzet.

Új jelölés segít eligazodni a burgonyák között

2016. szeptember 07. 08:33
Szeptember elseje óta mind a csomagoltan, mind az ömlesztve árult étkezési burgonyáknál kötelező alkalmazni az új jelölési előírásokat. A jövőben többek között nem csak a fajtáról és a származási országról, hanem a jellemző főzési típusról is tájékozódhatnak a vásárlók.