Nemzeti Parkok Hete elindult

2022. június 07. 09:35
A magyar nemzeti parkok hete nyitórendezvényét a balatonfüredi Tagore sétányon tartották pénteken. Az országos programsorozat során valamennyi nemzeti park bemutatja tevékenységét, kínálatát, az adott régióra jellemző természeti, táji értékeit.
Nemzeti Parkok Hete elindult

Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a nyitórendezvényen tartott beszédében hangsúlyozta: minden esztendőben máshol szervezik meg a magyar nemzeti parkok hetét, melynek során igyekeznek megismertetni minél több látogatóval az általuk gondozott természeti kincseket. Közölte, hogy a pünkösdi hétvégét a nagycsaládosoknak szentelik majd, gyermek- és családi programok várják az érdeklődőket országszerte.

Fotó: Vermes Tibor

Kitért arra, hogy a kikapcsolódni vágyók szokásai az évtizedek során megváltoztak, egyre népszerűbbek a természetjáró programok, a  túrázás, a vízi kalandok, a fotós túrák. Hétszáz ökoturisztikai létesítmény létezik Magyarországon, ezek felét a nemzeti parkok működtetik, melyek évente 1,6 millió látogatót vonzanak – tette hozzá az államtitkár.

Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója a nemzeti parkok szemléletformálás, tanítás, oktatás terén kifejtett erőfeszítéseit emelte ki. Mint mondta, a fiatalok fogékonyak a természetvédelem iránt, ezért fontos, hogy minél többeknek lehessen része szemléletformáló élményekben.

Fotó: Vermes Tibor

Bóka István, Balatonfüred polgármestere (Fidesz-KDNP) örömét fejezte ki, hogy idén a 25 éves Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága szervezte a magyar nemzeti parkok hete programsorozatot.

A nemzeti parkok hetét június 6. és 12. között tartják az ország tíz nemzeti parkjában. Egyebek mellett szentjánosbogár sétákkal, e-bike és kenutúrákkal, szafari kalanddal, lápjárással várják a látogatókat. A program nyitóhétvégéje és annak társrendezvénye, a Balatoni Hal- és Borünnep június 3-6. között várja a látogatókat a balatonfüredi Tagore sétányon.

forrás: AM Sajtóiaroda / www.fataj.hu

Kapcsolódó cikkek

Erdészeti tájékoztató sorozat

2022. március 29. 08:12
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) három részből álló, online, erdészeti tájékoztató sorozatot hirdetett meg “Egységes Kérelem- erdőgazdálkodási tevékenységekhez kötődő támogatások” címmel. Időpontok: március 31., április 5. és április 12.

Erdőtörvény és rendeletei - egységes szerkezetben

2020. november 18. 08:56
A napokban változások történtek az erdészeti joganyagban. Segítségképpen mellékeljük az Erdőtörvény és rendeleteinek Nemzeti Földügyi Központ munkatársai által összeszerkesztett és aktualizált, 2020. november 15-től hatályos verzióját szíves felhasználásra.