Nemzetközi „Bioenergia hét” a Földművelésügyi Minisztériumban

2016. június 22. 08:55
A Global Bioenergy Partnership (GBEP) a Földművelésügyi Minisztérium és a FAO közös szervezésében 2016. június 21-24. között Budapesten tartja a 4. „Bioenergia hét” elnevezésű nemzetközi rendezvényt.
 

Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a rendezvény megnyitóján kiemelte: Magyarországon a téma napjainkban különösen aktuális, hiszen jelentős mennyiségű biomassza termelődik évente, melynek számottevő részét nem megfelelően hasznosítják, vagy egyáltalán nem használják fel. Ezért fontos feladat, hogy az élelmiszertermelés mellett a többi ágazattal is együttműködési partnerség jöjjön létre a biomassza alapú gazdaság megteremtésében, elsősorban az ipar és az energiaszektor területén.

Feldman Zsolt hangsúlyozta: nemcsak Magyarországon vannak rejtett kapacitások a megújuló energiatermelés területén. A fejlődő országokban szintén jelentős mértékű a termelődő biomassza mennyisége, ennek felhasználása óriási lehetőséget jelent valamennyi tagország számára.

A fejlett világnak közös feladata a meglévő alapanyagokra alapozott korszerű és modern technológia átadása a fejlődő országok részére, annak érdekében, hogy saját energiaellátásukat diverzifikálni tudják – fogalmazott a helyettes államtitkár.

Az GBEP elnevezésű nemzetközi kezdeményezés 2006-ban jött létre azzal a céllal, hogy elősegítse a kormányok, kormányközi szervezetek és más partnerek közötti együttműködést a bioenergia fenntarthatóságában valamint a klímaváltozás hatásainak enyhítésében, és lehetővé tegye a jó gyakorlatok átadását.

A konferencián mintegy 70 fő vesz részt, a vendégek nagy része a közép-ázsiai régióból érkezett, az előadásokon olasz, brazil, német és magyar szakértők adják át tapasztalataikat. A témák a biomassza felhasználásának lehetőségeire, a folyékony üzemanyagok előállítására valamint biogáz előállításának lehetőségeire összpontosítanak. A meghívottaknak alkalma nyílik, hogy helyszíni üzemlátogatáson keresztül bepillantást nyerhessenek egy-egy hazai jó példa megvalósulásába is.

Forrás: FM

Kapcsolódó cikkek

Erdészeti és Faipari Sportnapok

2018. augusztus 27. 07:36
Hétvégén rendezik meg a XXII. Erdészeti és Faipari Sportnapokat, melyet a rendszerváltás idején alakult Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete álmodott meg.

Nincs mérgező tej az áruházláncok polcain

2018. május 15. 09:21
Több millió forintot követelhetett az érintett áruházaktól az UHT tejek megmérgezésével fenyegetőző személy, tettét azonban vélhetően nem hajtotta végre. A zsaroló indítékát egyelőre homály fedi, ugyanakkor ágazati forrásaink szerint azzal az eshetőséggel is számolni kell, hogy célja a hazai tejfeldolgozás ellehetetlenítése és a magyar termékekkel szembeni fogyasztói bizalom csorbítása volt.