Nőtt a kereslet az őshonos tyúkokra

2022. december 30. 12:36
A baromfiágazatot a madárinfluenza állandó veszélye is fenyegette ebben az évben. Minden baj ellenére rég nem volt ekkora az érdeklődés az őshonos tyúkok és tojásaik iránt, ami főként az önellátásra törekvésnek köszönhető.
Nőtt a kereslet az őshonos tyúkokra
A sok nehézség ellenére jelentősen nőtt a kereslet az őshonos tyúkok és a tojásaik iránt – számolt be a Magyar Állattenyésztők Lapjának a jó hírről Szabolcs István, aki hosszú évtizedek óta tenyészt őshonos tyúkfajtákat. Ezt a hírt Koppány Gábor, a Magyar Haszonállat Génmegőrző Egyesület elnöke is megerősítette, aki szerint rég nem látott mértékben nőtt a tyúkudvarok száma idén. A helyi és a vidékre költözött lakosság körében is az utóbbi években újra kezdik felfedezni a régi fajták értékeit.
 
Nem elhanyagolható szempont, hogy a tojás, mint az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk odahaza biztonságosan megtermelhető, alacsonyabb önköltséggel – vélekedett a szakember, aki szerint ez az örvendetes növekedés jó részt az önellátásra való törekvéseknek és a támogatásoknak köszönhető. A vízi szárnyasok, pulykák, gyöngytyúkok ez alól sajnos kivételek. Ezeknél a létszám fenntartás is nehézséget okozott.
 
forrás: agrotrend.hu

Kapcsolódó cikkek

Terménypiac: felfelé mozdulnak a felvásárlási árak

2023. augusztus 11. 12:58
Három héten belül érezhető változás következik be a terményárak felvásárlásában, ráadásul jó irányban – ebben bízik Sándorfy András, a Marton Genetics Cégcsoport vezetője, aki szerint a betakarítás után legalább két dolgot kell mindenképpen figyelembe venni: lényegesen jobbak lettek a termésátlagok, mint tavaly, másrészt mégsem születtek olyan rekord termések, amelyeket májusban-júniusban előre jeleztek a betakarítási szezon előtt.

"Nem megtermelni nehéz a mézet, hanem eladni"

2024. március 22. 15:58
Nem a méz megtermelése jelenti ma a fő nehézséget, hanem az értékesítése, a piacszerzés. Vannak azonban megoldások (igaz, ezek sok plusz energiát igényelnek), melyekkel ez is lehetséges.