Nőtt az agrárszakképzésben tanulók száma

2017. április 03. 07:48
A gazdasági növekedés fő hajtómotorjának számító mezőgazdaságban a kibocsátás 2010 óta másfélszeresére nőtt, Magyarország mintegy 120 országba exportál minőségi, GMO-mentes, egészséges élelmiszereket, miközben az ágazatban csupán 15-20 százalék a szakképzettek aránya - mondta a földművelésügyi miniszter pénteken Karcagon, a Karcagi Szakképzési Centrum által szervezett a Jövő szakképzése - a szakképzés jövője országos szakmai konferencián.

Fazekas Sándor, aki egyben a rendezvény egyik fővédnöke is, elmondta: a magyar mezőgazdaságban 220 ezer főállású foglalkoztatott dolgozik és mintegy 600 ezer ember talál megélhetést az ágazatban. Hozzátette: történelmi ritkaságnak számít, hogy munkaerőhiány alakult ki az ágazatban, főként a gépész, állatgondozó és kertész szakmákban.

Kép letöltése
 
Fotó: Kovács Zoltán

 

A miniszter számít arra, hogy a pályát elhagyók visszatérnek, és hogy az agrárszakképzés egyre népszerűbb lesz. Úgy vélte, hogy az inaktívak, a Start munkaprogramban dolgozók és a szociális segélyből élők között is lesznek, akik elhelyezkednek a mezőgazdaságban vagy ilyen jellegű képzésen vesznek részt.

Fazekas Sándor elmondta, hogy a Földművelésügyi Minisztérium (FM) koncepciója szerint egységes agrárszakképzési rendszert kell létrehozni. Napjainkban az agrárszakképzés 80 százalékát irányítja az FM - tájékoztatott.

Kép letöltése
 
Fotó: Kovács Zoltán

 

Közölte, a 2016/2017-es tanévben 2,7 százalékkal magasabb a beiskolázási arány az FM intézményeiben az előző tanévhez képest, összesen 8195 tanuló kezdte meg a tanévet. Kiemelte: ugyanakkor az egyre inkább fehéredő ágazatban több területen lehet boldogulni középfokú végzettséggel és betanított munkásként is.

A kormány által elfogadott Tessedik Sámuel agrárszakképzési koncepció legfontosabb célja, hogy a szakképzés rendszerének a megújítása az agrár- és élelmiszergazdasági ágazat sajátosságainak a figyelembevételével valósuljon meg. A koncepció elsődlegesen a duális képzés erősítését és a szakképzési rendszer fejlesztését helyezi előtérbe - mondta.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Nemzetközi összefogás a mezőgazdasági együttműködés jegyében

2018. május 30. 09:36
Magyarország, Kína és a Kelet-Közép-Európai Országok Közös Nyilatkozatba foglalták a mezőgazdasági együttműködési javaslataikat azon a magas szintű ülésen, melyet május 23-25. között tartottak Vilniusban, Litvániában.
 

Az idénymunkásoknak is jár az emelt elhelyezkedési juttatás

2018. november 05. 10:31
Az idénymunkát vállaló közfoglalkoztatottaknak is jár majd a megduplázott elhelyezkedési juttatás, ha sikeresen helyezkednek el a versenyszférában.