Növelni kell a hazai erdős területeket

2016. augusztus 17. 07:58
Felmérések, telepítések – Dönthetnek a kérelmekről, és megjelenik a tervekhez szükséges rendelet is Hamarosan döntés várható az erdősítés támogatására már benyújtott pályázatokról. A közeljövőben megjelenik a körzeti erdőtervekhez szükséges rendelet, miután lezárul az érintett erdők felmérése. A Földművelésügyi Minisztérium által kidolgozott, 2016 és 2030 közötti Nemzeti erdőstratégia tárcaközi közigazgatási egyeztetése pedig jelenleg is zajlik.
 

A Széchenyi 2020 program keretében ez év július huszadikától lehet pályázni erdősítés támogatására. A rendelkezésre álló összeg ötvenmilliárd forint. A pályázat célja, hogy fenntartsák és fejlesszék az erdők ökológiai teljesítőképességét, javítsák a vizek, talajok állapotát, mérsékeljék az éghajlatváltozás hatásait. A már beadott pályázatok értékelése napokon belül várható. A pályázati kiírásban a Miniszterelnökség azzal kalkulált, hogy mintegy háromszáz kérelmet tudnak majd támogatni. Egyébként erdőtelepítéskor a legkisebb támogatható terület a koronavetülettel együtt fél hektár. A kiírás szerint a pályázatokat 2018. július 30-ig lehet benyújtani. 

Magyarország területének jelenleg több mint egyötödét borítja erdő, ami kétmillió hektárnyi területet jelent. Kormányzati törekvés, hogy 2024-ig 2,6 millió–2,8 millió hektár legyen az erdővel borított területek nagysága.

A közeljövőben megjelenik a körzeti erdőtervekhez szükséges rendelet, miután lezárul az érintett erdők felmérése - közölte a Földművelésügyi Minisztérium a napokban. Az erdészeti hatóság évente az ország egytizedén, az idén tizenöt erdőtervezési körzetben, csaknem kétszázezer hektárnyi erdőterületen méri fel az erdők állapotát, és határozza meg az erdőgazdálkodók elkövetkezendő időszakra szóló haszonvételi lehetőségeit, illetve erdőfenntartási feladatait. A tárca hangsúlyozza: az erdők egy része kiemelten fontos természetvédelmi területeket, illetve turisztikai térségeket is érint, mint a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, a Bükki Nemzeti Park, a Fertő-Hanság Nemzeti Park, a Közép-Tiszai Tájvédelmi körzet és a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet, valamint a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet.

A szabályozás tartalmazza egyebek mellett az erdők felújítására, nevelésére, védelmére, valamint a fakitermelésre vonatkozó különleges előírásokat, amelyeket az erdők sokféle funkciójának összehangolásával határoznak meg. Más követelményeket fogalmaznak meg például az őshonos tölgyerdők kezelésére, és mást a telepített akácosokra; de különbséget tesznek a védett, vagy védelmi célokat szolgáló erdők, a parkerdők és az elsősorban gazdasági célokat szolgáló erdők között is.

Elkészült a 2016 és 2030 közötti időszakra vonatkozó nemzeti erdőstratégia a Földművelésügyi Minisztériumban. Jelenleg a tárcaközi, közigazgatási egyeztetés zajlik. A stratégia fő céljai között szerepel az erdőborítottság növelése mellett az erdők klímavédelmi szerepének az előtérbe helyezése, a magánerdő-gazdálkodás, valamint a magyarországi fafeldolgozó-ipar fejlesztése, a munkahelyteremtés, a turizmus fejlesztése, az erdő- és vadgazdálkodás harmonizálása, az oktatási-kutatási tevékenységek bővítése is. A tervezet lényeges eleme a fafeldolgozó ipar működésének optimalizálása.

Forrás Magyar Hírlap

Kapcsolódó cikkek

Csődbe ment a világ első vegán bolthálózata

2017. január 19. 08:04
Csődbe ment a világ első teljesen vegán, vagyis semmiféle állati eredetű árut nem forgalmazó élelmiszerbolt-hálózata Németországban. A Veganz a kereslet csökkenésével indokolja a boltbezárásokat.

Változások a családi gazdaságok nyilvántartásában

2018. január 15. 09:52
Módosult a családi gazdaságok létrehozásáról, nyilvántartásba vételéről, működtetéséről, szóló kormányrendelet – tájékoztatott a nak.hu portál.