Növényorvosi vény: csak szerződéssel

2017. január 05. 07:45
A növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010 (IV. 23.) FVM rendelet alapján a növényorvosi vényt kizárólag olyan személy részére lehet kiállítani, akivel a növényorvos írásbeli szerződést kötött. A szerződés megkötését, módosítását, illetve megszűnését 15 napon belül a növényorvosnak be kell jelentenie a NÉBIH felé. 2016. április 26-a óta működik a NÉBIH elektronikus feltöltő felülete, ahol a növényorvosok a növényvédelmi szolgáltatásra vonatkozó szerződések adatait rögzíthetik.

A szerződések bejelentésére és ellenőrzésére moratóriumot vezetett be az ellenőrző hatóság, de 2017. január 1-től a jogszabályokban leírt módon kell eljárni, és ezek ellenőrzésére is számítani kell. A nem teljesített kötelezettség első alkalommal figyelmeztetést von maga után, ezt követő esetekben pedig a megfelelő szankciót (bírság).

A 2016. évre vonatkozó szerződések feltöltését már nem várja a NÉBIH. A jövőben már csak azokat a szerződéseket kell feltölteni, amelyek a 2017. évre vonatkoznak.

Fontos, hogy növényorvosi vényt továbbra is kizárólag csak a szerződés megkötése után lehet kiállítani.

Növényorvosi vény: csak szerződéssel

A szakirányítók által rögzített adatok pontos felvitelére azért van szükség, mert ez adja a hatósági ellenőrzések kockázatbecslési alapját.

A feltöltő felület az alábbi linken érhető el:

https://novenyvedelem.nebih.gov.hu/NovenyvedelmiSzolgaltatas

Forrás NÉBIH

Kapcsolódó cikkek

Színesebb és izgalmasabb - Megújult programokkal, Szakmai Nappal várja látogatóit a 78. OMÉK

2017. augusztus 04. 08:18
Szakmai nappal, Bioszigettel, Gyermekszigettel, Civil térrel, megnövelt területen várja látogatóit szeptember 20-24. között a HUNGEXPO-n és a Kincsem Parkban a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK).

KSH: januárban 4,8 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak

2016. március 17. 11:58
Januárban a mezőgazdasági termelői árak 4,8 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, a növekedés a növényi termékek árának 10,5 százalékos emelkedésével függ össze, míg az élő állatok és állati termékek ára 4,7 százalékkal csökkent - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).