Október 7, a tisztes munka világnapja

2014. szeptember 30. 08:28
A munka világa fenntarthatatlan úton halad. A dolgozó emberek naponta szembesülnek bizonytalansággal, a munkahelyek elvesztésével és az egyenlőtlenségekkel. A dolgozók családtagjaikon keresztül is tapasztalhatják a munkanélküliséget, vagy a csökkentett munkaidőből adódó problémákat az elmúlt években, míg világszerte 1,2 milliárd ember még mindig rendkívüli szegénységben él.
Október 7, a tisztes munka világnapja

Alapvető jogokat, az uniós képviseletet és a kollektív alkut is veszély fenyegeti sok országban, van ahol pedig közvetlen támadásnak vannak kitéve.
A munkaadók is megpróbálják a sztrájkjogot aláásni, holott ez egy több évtizedes harc vívmánya, melynek jogi elismerője az ILO is, az ENSZ Munkaügyi Világszervezete.

A kormányok nem védik meg a dolgozó embereket és ez nem biztosít egy fenntartható jövőképet az elkövetkező generációk számára. Katasztrofális időjárási eseményeket okozott már eddig is a klímaváltozás, sok ember megélhetését, életét tönkretéve, de a politikai vezetők továbbra is csak halogatják, hogy egy globális éghajlati megállapodást kössenek. Amennyiben a kormányok valóban tennének annak érdekében, hogy az iparágak csökkentsék a szén-dioxidszennyezést, a klímaváltozás pozitív hatásain felül számos munkahelyet is teremthetnének.

Az uralkodó globális gazdasági modell világszerte munkahelyek megszűnéséhez vezet. Ez gyengíti a demokráciát, és aláássa igazságosság eszményét is. A világ szakszervezetei a legerősebb erő, amely elérheti azt, hogy megvédjük a demokráciát és az igazságosságot, valamint a fenntartható jövőt.

Október 7-én, a tisztességes munka világnapján, a szakszervezetek világszerte olyan rendezvényeket, gyűléseket, munkahelyi tevékenységeket szerveznek, amelyek igazságosabb szabályozásokat, munkafeltételeket követelnek a munkavállalóknak, ugyanakkor az éghajlatváltozásra is felhívják a figyelmet.

Együtt építhetünk a dolgozók és a közösség erejére, szervezéssel és mozgósítással üzenve a politikusok és üzleti szféra számára is, hogy a hibás gazdasági rendszereket mielőbb át kell alakítani a közös jólétünk és a fenntarthatóság érdekében.


Sharan Burrow

Főtitkár

ITUC - Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség

 

forrás: MSZOSZ

Kapcsolódó cikkek

A VDSZ levele a MÉDOSZ-hoz

2014. augusztus 11. 08:17
Mezőgazdasági, Erdészeti, Élelmiszeripari és vízügyi Dolgozók Szakszervezete
részére                                                 

Munkatársunk a SZISZ alelnöke!

2013. december 17. 09:22
A Szakszervezeti Ifjúsági Szövetség alelnökévé választotta Kunert Annamáriát.