Októberben dönt a Digitális Agrár Stratégiáról a kormány

2018. október 10. 07:20
Hamarosan kormány elé kerül a Digitális Agrár Stratégia végleges változata, illetve a végrehajtással kapcsolatos kormány-előterjesztés is – tudta meg az Agro Napló. Formálódik a Digitális Agrárakadémia is.

Bár az új kormányzati struktúra kialakítása a Digitális Jólét Programot (DJP) is erőteljesen érintette, az elmúlt hónapokban sem állt le Magyarország Digitális Agrár Stratégiájának kidolgozása, véglegesítése, és még októberben a kormány elé kerül, ahogyan a kijelölt feladatokról szóló tervezet is az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az Agrárminisztérium közös kormány-előterjesztéseként - válaszolta az Agro Napló érdeklődésére az innovációs tárca. Az új struktúrában ugyanis a DJP az innovációs és technológiai miniszter irányítása alatt működik majd tovább, ahogyan a Digitális Jólét Nonprofit Kft. is. Az Agrárminisztériumban pedig Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár hatáskörébe tartozik a magyar agrárium digitális fejlesztése.

Emellett jelenleg is zajlanak a Digitális Jólét Nonprofit Kft. megbízásából olyan hatásvizsgálatok, amelyek a stratégia megvalósítását segítik majd elő - elsősorban az agrár adatgazdálkodás területére koncentrálva, szoros együttműködésben az agrártárcával. (Az Agrárgazdasági Kutató Intézet által indított, digitális készségeket felmérő online kutatásról már korábban is hírt adtunk. A szerk.)

A Digitális Agrár Stratégia bejelentésekor sok szó esett egy Digitális Agrárakadémia létrehozásáról is, annak érdekében, hogy biztosítsa az agrárium szereplői számára a digitális technológia megismerésének, kipróbálásának és a szükséges alapismeretek megszerzésének lehetőségét. A programtól azt várják, hogy hozzájáruljon ahhoz, hogy a mezőgazdasági termelők és az élelmiszergazdaság más szereplői tudatosan alkalmazzák és előnyükre fordítsák a digitális technológiát, ezáltal növelve versenyképességüket és jövedelmüket.

Mint az Agro Napló megtudta, ezt továbbra is kiemelten fontosnak tartja a kormány, és elkötelezett a megvalósítása mellett. Abban sincs változás, hogy az akadémia úgynevezett szakmai megrendelője a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara lesz, amely a DJP programban egyébként mint szakmai stratégiai partner vesz részt.

Az idei év fő feladata a Digitális Agrárakadémia működési kereteinek és irányainak, a képzési koncepciók kidolgozása, meghatározása, amelyhez jelenleg a szükséges kutatások – többek között a digitális technológiák agrár alkalmazásának nemzetközi trendjeinek felmérése, a jó gyakorlatok összegyűjtése – és igényfelmérések, háttértanulmányok készítése zajlik – közölte érdeklődésünkre az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Közlésük szerint már dolgozik az a szakértői csapat, amely a kor legmodernebb eszközeivel moduláris és gyakorlatcentrikus tudást kíván adni a magyar agrárium szereplői számára, építve az agrárfelsőoktatási intézményekre is. Elsősorban digitális eszközökre építő, online oktatást tervezek, de várhatóan szükség lesz a személyes, gyakorlatorientált képzési részekre is.

A program részleteinek kidolgozása az idén nemzeti forrásból valósul meg, de a későbbiekben a két minisztérium tervezi uniós támogatás bevonását is.

otpagrar.hu

Kapcsolódó cikkek

Védjegyet vezet be a pékszövetség a magyar sütőipari termékekre - Minőségi garancia a fogyasztóknak

2016. augusztus 17. 07:52
Védjegyet vezet be a pékszövetség a magyar sütőipari termékekre, a magyar pékség védjegyet azokra a termékekre lehet használni, amelyek igazolhatóan magyar üzemben készültek, magyar alapanyagokból, magyar munkaerővel, ami minőségi garanciát jelent a fogyasztóknak - jelentette be a Magyar Pékszövetség elnöke.

A szakszervezeteknek is változni kell

2016. szeptember 26. 09:50
2016. szeptember 19-én és 20-án került sor a LIGA Szakszervezetek „Kísérlet egyes közép-kelet európai országokban a társadalmi párbeszéd és a nemzeti munkaügyi kapcsolatok újjáélesztésére" című projektjének záró-konferenciájára Budapesten. A projekt széles közép- és kelet európai együttműködéssel, bolgár, lengyel, lett, litván, francia részvétellel valósult meg, és részt vettek benne az Európai Szakszervezeti Szövetség és a partner országok tudományos intézményeinek szakemberei is.