Operatív törzs: az országban már bárhol előfordulhat a vírus

2020. március 19. 18:38
Magyarországon már bárhol jelen lehet, jelen van a koronavírus - monda a Koronavírus elleni Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos. Továbbra sem derült ki - pedig több újságíró is rákérdezett -, hogy mely városokban, milyen korú és nemű személyeknél igazolták a fertőzöttséget. Elhangzott, hogy a hatóságoknak önmagukban nincs lehetőségük a járvány megfékezésére, ezért kérik a lakosságot, tartsa be a korlátozásokat. Az operatív törzs egyelőre nem javasolja a lakhelyelhagyási tilalom bevezetését.

A csoportos megbetegedések időszakába lépett Magyarországon is a járvány, ami azt jelenti, hogy az országban bárhol jelen lehet, jelen van a koronavírus, attól függően hogy milyenek az emberi kapcsolatok és a népsűrűség - jelentette ki Müller Cecília.

 

A tisztifőorvos a lakosság segítségét kérte, mint fogalmazott,

 
ha magyar emberek nem értik, azt az üzenetet ami közvetítünk, akkor önmagában hatóságoknak nincs esélyük megakadályozni a járvány terjedését.

Ismét óvatosságra figyelmeztette az időseket. Elmondta, további 7 labor csatlakozott az NNK laborhálózatához, valamint kijelölték a járványkórházakat is, hogy a lakóhelyközeli ellátást biztosítsák.

A fiatalokhoz fordulva kiemelte, az oktatás nem maradt abba, csak más formában folyik, ennek ellenére rengeteg sétálgatnak az utcákon, csoportosan, illetve rendeznek házibulikat, kérte, ne tegyék ezt, ne menjenek olyan helyre, ahol sokan vannak és gyakran mossanak kezet. A külföldről érkezőket is ismét arra kérte, maradjanak otthon két hétig, önkéntes karanténban, ha tehetik.

Arra kérdésre, hogy milyen esetszám esetén hagyják abba a kontaktok felkutatását, nem adott konkrét választ a tisztifőorvos.

Lesz-e lakhelyelhagyási tilalom?
Az operatív törzs egyelőre a jelen járványügyi helyzetnek megfelelőnek és arányosnak tartja a bevezetett korlátozásokat, ezért nem tett javaslatot a lakhelyelhagyási tilalom bevezetésére, de lehet, hogy eljön ennek is az ideje - válaszolta egy kérdésre Lakatos Tibor ezredes, az operatív törzs szóvivője. Azon országok listáját sem bővítik még, ahonnan a hazatérő magyaroknak kötelező a hatósági házi karantén.

 

Az operatív törzs megfelelőnek tartja  a jelenlegi reptéri ellenőrzést, amelyről, mint a kérdést feltevő újságíró megszólalásából is kiderült, hogy valójában nem létezik. Lakatos Tibor ennek kapcsán úgy fogalmazott, az utaslista alapján azokat ellenőrzik, akik a kockázatot jelentő országok - Knía, Olaszország, Irán, Dél-Korea - érkeznek.

Lesz-e elég légeztetőgép?

Az újságírók megpróbálták tisztázni, valójában hány lélegeztetőgép áll most rendelkezésre, mennyi a szabad kapacitás, miután korábban Orbán Viktor 2000 darabról, Müller Cecília pedig 1600 darabról beszélt. A tisztifőorvos válaszából ezúttal az derült ki, hogy 1600 gép működik, valamint

 
további pufferek vannak és kicsomagolatlan gépek is rendelkezésre állnak. Az NNK pontosan tudja, hogy hol vannak a gépek, s nagyon megnyugtató a helyzetünk az olaszországihoz képest, lakosságarányosan ugyanis jobban állunk.

Arra a kérdésre, hogy mikor és milyen esteszámmal tetőzhet a járvány, illetve meddig lehet indokolt fenntartani a veszélyhelyzetet, a tisztifőorvos azt mondta, bizakodó, és szeretné hinni, hogy a rendszabályok betartásával jelentősen le tudják csökkenteni a megbetegedések és egyben a súlyos esetek számát.

napi.hu

Kapcsolódó cikkek

Karácsonyi jókívánság

2019. december 11. 15:17
Tájékoztatunk Benneteket, hogy a MÉDOSZ központ 2019. december 16-tól bezárja kapuit erre az évre, bármilyen, azonnali intézkedést igénylő esetben kérjük keressétek dr. Huiber Tibor elnököt a +36 70 466 4331 –es telefonszámon.
2020. január 6-től újra teljeskörűen rendelkezésetekre állunk.
Ezúton kívánunk áldott, békés és szeretetteljes Karácsonyt, az új esztendőre pedig minden jót.
Üdvözlettel a MÉDOSZ dolgozói:
Medgyesy Judit
Tóthfalusiné Papp Éva
Kállay Piroska
Krifaton Vera
dr. Huiber Tibor

Eldőlt, év vége helyett 2020-ig kell engedélyeztetni a kutakat

2018. december 14. 08:10
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésére a Magyar Országgyűlés elfogadta az illegálisan kialakított kutak bírságmentes fennmaradására korábban 2018. december 31-ig szóló időpont 2020 végéig történő meghosszabbítását.