Őrölt házi tücsökből készült kenyérrel álltak elő a finnek

2018. június 25. 10:29
Helsinki a tavalyi év második felében jóváhagyta a rovarok élelmiszer-összetevőként való felhasználását.

Ezáltal a finnek az elsők közé tartoznak az Európai Unióban, akik tenyészthetnek vagy importálhatnak étkezési rovarokat – írja a Syngenta blog.

 

 

A Fazer, Finnország egyik legnagyobb és legismertebb élelmiszeripari cége, tavaly novemberben már be is mutatta a liszt mellett részben őrölt házi tücsökből készült kenyerét, amihez egyébként a tücsköket Hollandiából hozták.

 

Ugyanakkor a helyi Entocube lett az első ehető rovarokat tenyésztő cég, amely megkapta a Hyvää Suomesta tanúsítványt, vagyis a Finnországban gyártott élelmiszerek hivatalos védjegyét. Így most már engedélyezhető a Finnországban tenyésztett és begyűjtött ehető rovarok, valamint az ilyen rovarokat tartalmazó élelmiszertermékek forgalmazása a Hyvää Suomesta védjegy alatt.

tücsök

"A finn rovaralapú élelmiszerek előtt nagy lehetőségek állnak Európában" – fotó: Shutterstock

Mivel egy teljesen új ágazatról van szó, kérkedésnek tűnik, hogy Perttu Karjalainen, az Entocube vezérigazgatója szerint „Finnország magas szintű élelmiszeripari szakértelemmel és know-how-val rendelkezik a rovartenyésztés területén. Úgy véljük, hogy a finn rovaralapú élelmiszerek előtt nagy lehetőségek állnak Európában.”

agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Újabb változások az erdőgazdálkodás szabályozásában

2018. október 29. 09:53
Egy gazdálkodással foglalkozó ágazat szereplőinek alapvető érdeke, hogy a gazdálkodásuk kiszámítható és tervezhető legyen.
 
 
 

Meghirdették az Élelmiszerbiztonságért Díj pályázatot

2016. június 14. 08:52
A hazai élelmiszerláncban működő vállalkozások számára a földművelésügyi miniszter ebben az évben is nyilvános pályázatot hirdet az Élelmiszerbiztonságért Díj elnyerésére.