Őrölt házi tücsökből készült kenyérrel álltak elő a finnek

2018. június 25. 10:29
Helsinki a tavalyi év második felében jóváhagyta a rovarok élelmiszer-összetevőként való felhasználását.

Ezáltal a finnek az elsők közé tartoznak az Európai Unióban, akik tenyészthetnek vagy importálhatnak étkezési rovarokat – írja a Syngenta blog.

 

 

A Fazer, Finnország egyik legnagyobb és legismertebb élelmiszeripari cége, tavaly novemberben már be is mutatta a liszt mellett részben őrölt házi tücsökből készült kenyerét, amihez egyébként a tücsköket Hollandiából hozták.

 

Ugyanakkor a helyi Entocube lett az első ehető rovarokat tenyésztő cég, amely megkapta a Hyvää Suomesta tanúsítványt, vagyis a Finnországban gyártott élelmiszerek hivatalos védjegyét. Így most már engedélyezhető a Finnországban tenyésztett és begyűjtött ehető rovarok, valamint az ilyen rovarokat tartalmazó élelmiszertermékek forgalmazása a Hyvää Suomesta védjegy alatt.

tücsök

"A finn rovaralapú élelmiszerek előtt nagy lehetőségek állnak Európában" – fotó: Shutterstock

Mivel egy teljesen új ágazatról van szó, kérkedésnek tűnik, hogy Perttu Karjalainen, az Entocube vezérigazgatója szerint „Finnország magas szintű élelmiszeripari szakértelemmel és know-how-val rendelkezik a rovartenyésztés területén. Úgy véljük, hogy a finn rovaralapú élelmiszerek előtt nagy lehetőségek állnak Európában.”

agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

„Alkalmazkodj okosan” – klímavédelmi konferencia Karcagon

2018. február 05. 08:11
A klímaváltozás mezőgazdaságra gyakorolt hatásai a precíziós gazdálkodás eredményeinek átvételével csökkenthetők. Az éghajlatváltozás próbára teszi az embereket, az állatokat, természeti környezetünket, amely a következő generációk életét is átalakítja majd – mondta Fazekas Sándor Karcagon, a klímavédelmi konferenciát köszöntő beszédében.

Egészséget közvetlenül a munkahelyről

2018. február 20. 07:54
Nagy az igény a színvonalas egészségügyi ellátásra, ezért egyre többen választják a magán egészségügyi szolgáltatókat. Ennek finanszírozása sok esetben magas költséget jelent, de a bővülő juttatási lehetőségeknek köszönhetően egyre többen élhetnek e lehetőséggel.