Őrölt házi tücsökből készült kenyérrel álltak elő a finnek

2018. június 25. 10:29
Helsinki a tavalyi év második felében jóváhagyta a rovarok élelmiszer-összetevőként való felhasználását.

Ezáltal a finnek az elsők közé tartoznak az Európai Unióban, akik tenyészthetnek vagy importálhatnak étkezési rovarokat – írja a Syngenta blog.

 

 

A Fazer, Finnország egyik legnagyobb és legismertebb élelmiszeripari cége, tavaly novemberben már be is mutatta a liszt mellett részben őrölt házi tücsökből készült kenyerét, amihez egyébként a tücsköket Hollandiából hozták.

 

Ugyanakkor a helyi Entocube lett az első ehető rovarokat tenyésztő cég, amely megkapta a Hyvää Suomesta tanúsítványt, vagyis a Finnországban gyártott élelmiszerek hivatalos védjegyét. Így most már engedélyezhető a Finnországban tenyésztett és begyűjtött ehető rovarok, valamint az ilyen rovarokat tartalmazó élelmiszertermékek forgalmazása a Hyvää Suomesta védjegy alatt.

tücsök

"A finn rovaralapú élelmiszerek előtt nagy lehetőségek állnak Európában" – fotó: Shutterstock

Mivel egy teljesen új ágazatról van szó, kérkedésnek tűnik, hogy Perttu Karjalainen, az Entocube vezérigazgatója szerint „Finnország magas szintű élelmiszeripari szakértelemmel és know-how-val rendelkezik a rovartenyésztés területén. Úgy véljük, hogy a finn rovaralapú élelmiszerek előtt nagy lehetőségek állnak Európában.”

agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Magas nehézfémtartalmú trágyát tiltott be a NÉBIH

2016. augusztus 26. 07:59
Határérték feletti nehézfémtartalom miatt felfüggesztette a „Marha-Jó szarvasmarha trágya mikroelemekkel” (egyes csomagolásokon: „Bull-Top 4-4-4”) kereskedelmi nevű termék engedélyét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A készítmény egyes gyártási tételeinek krómtartalma meghaladta a határérték ötszörösét.

Szigorítanának az élelmiszerbotrányok miatt

2017. március 16. 10:24
Az élelmiszer-ellenőrzések átfogó, uniós rendszerének szigorítását lehetővé tevő új szabályozást szavaztak meg az Európai Parlament képviselői strasbourgi plenáris ülésünk. A közelmúlt hamisítási botrányai arra mutattak rá, hogy a hatóságoknak hatékonyabb eszközökkel kell tudniuk ellenőrizni az élelmiszerlánc összes tagját.