Oroszország enyhített a gyermekélelmezési célú agrártermékek embargóján

2016. június 10. 13:21
Enyhített Oroszország a gyermekélelmezésre használandó marhahús, baromfihús és zöldség behozatali embargóján - közölte az orosz agrárminisztérium.

Az embargó enyhítése, amelyet a tárca a gyermekélelmezési termelés élénkítésével indokolt, 2016. május 27. óta hatályos. A tárca feltételként szabta, hogy igazolják az nyersanyag-exporttermékek célirányos rendeltetését. A behozatal mennyiségét a mezőgazdasági minisztérium határozza meg.


A tárcánál most folyik a rendszer véglegesítése. A minisztérium elemzi a gyártók keresletét, valamint az oroszországi és az élelmiszerembargó által nem sújtott termelők kínálatát.

Oroszország, válaszul az ukrajnai beavatkozás miatt bevezetett nyugati szankciókra, 2014. augusztus 7-én vezette be az élelmiszerembargót. A zárlat első körben az Egyesült Államokból, az Európai Unióból, Ausztráliából, Norvégiából és Kanadából származó termékekre terjedt ki.

2015-ben az embargót 2016. augusztus 5-ig meghosszabbították és kiterjesztették az Oroszország ellen a szankciókhoz csatlakozott Albániára, Montenegróra, Izlandra és Liechtensteinre, majd 2016. január 1-jével Ukrajnára is.

Forrás: hirek.elelmiszerklub.hu

Kapcsolódó cikkek

Gyenge termés várható a népszerű kajsziból

2018. július 23. 14:00
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) növénytermesztési szakemberei közös kajszi fajtabemutató rendezvényen mutatták be a piaci igények kiszolgálására alkalmas kajszifajtákat. A Tordasi Fajtakísérleti Állomáson 2018. július 19-én tartott eseményen az érdeklődők megismerhették a késői érésű, fagytűrőbb fajtákat és fajtaújdonságokat, valamint a legmodernebb művelési rendszerek nemzetközi tapasztalatait.

Agrárkultúránk s nemzetünk erősödésében is fontos szerepet töltenek be

2018. október 24. 09:17
Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc Emléknapja alkalmából hatvanhatan vehették át munkájukat elismerő kitüntetésüket Nagy István agrárminisztertől. A tárcavezető szerint a díjazottak kimagasló szakmai teljesítményről tettek tanúbizonyságot.