Orvvadászokat értek tetten a Tisza-tónál

2016. november 21. 11:25
Eljárást indított a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság lopás, természetkárosítás és orvvadászat gyanúja miatt két olasz állampolgár ellen, akiket szombat délután értek tetten a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrei, a Tisza-tó Abádszalóki-medencéjében.

Lakossági bejelentést követően a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre a Tisza-tavi Sporthorgász kft. halőreivel együtt a helyszínre sietett, ahol beigazolódott, hogy két olasz orvvadász csónakból lőtte a tőkés récéket, valamint a védett csörgőrécét, barátrécét, kercerécét és a jelenleg vadászati tilalom alá eső nyári ludat.

Az Igazgatóság természetvédelmi őre a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság Kiskörei Rendőrőrsének munkatársával együtt ellenőrizte a vadászokat, valamint átvizsgálta terítéket.

Tőkés récéből naponta, személyenként legfeljebb nyolc darab ejthető el, de az ellenőrzés során kiderült, hogy összesen 168 tőkés récét lőttek az elkövetők. A védett fajok közül 3 barátréce, 3 csörgőréce és 3 kerceréce esett áldozatul az orvvadászok pusztításának.

 

A védett récék természetvédelmi értéke darabonként 50.000 Ft, a tőkés récék vadgazdálkodási értéke darabonként 10.000 Ft, míg a nyári lúdé darabonként 20.000 Ft. Az orvvadászok feltételezhetően illegális módszerrel, egy hangszóró segítségével csalogatták elő a récéket. A rendőrök gyanúsítottként hallgatták ki a vadászokat.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

A Földművelésügyi Minisztérium a hagyományos és egészséges élelmiszertermelést támogatja

2017. április 05. 07:36
A magyar élelmiszergazdaságban a helyi gazdaságoktól az élelmiszeripari nagyvállalatokig minden szereplőnek meg kell találnia a helyét és a szerepét. A Földművelésügyi Minisztérium elkötelezett aziránt, hogy a kis és közepes területeken gazdálkodó agrárközéposztály megerősödjön, és a kisbirtok-nagybirtok aránya a jelenlegi 40-60 százalékról 80-20 százalékra változzon – fogalmazott beszédében Fazekas Sándor a Herman Ottó Intézetben rendezett tanácskozáson.

Nyolc milliárdból fejlesztik a Mezőhegyesi Ménesbirtokot

2017. október 13. 08:27
Jövő év elején kezdődhet a Mezőhegyesi Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-ben az ipartelep és a szarvasmarhatelep fejlesztése, amelyekre összesen 8,2 milliárd forintot szánnak – mondta el az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának mezőhegyesi kihelyezett ülésén Farkas Sándor, a ménesbirtok újjászervezésének koordinálásáért felelős kormánybiztos csütörtökön – közölte az MTI.