Őstermelők és élelmiszeriparban dolgozók figyelem: számít az Ön véleménye!

2018. augusztus 21. 08:47
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) és a Hétfa Kutatóintézettel (HKI) közös felmérésében az őstermelőket kérdezik a járulékfizetési gyakorlatról, az élelmiszer-gazdasági vállalkozások esetében pedig a foglalkoztatási nehézségeit és piacra jutási problémáit igyekeznek feltárni - ehhez kérik az érintettek segítségét.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) minden héten pénteken megjelenő Piaci és Árinformációs kiadványában augusztus hónapban kiemelt helyet kap egy felhívás, amely az Agrárgazdasági Kutató Intézettel (AKI), valamint a Hétfa Kutatóintézettel (HKI) közös felmérésekre szeretné ráirányítani az olvasók figyelmét. Egyúttal arra kéri a mezőgazdaság és az élelmiszeripar szereplőit, hogy szánjanak időt a vonatkozó kérdőívek kitöltésére. Molnár Andrást, az AKI Horizontális Kutatási Igazgatóságának igazgatóhelyettesét kérdeztük ezen kutatások hátteréről.

• Milyen jellegű kutatásokkal foglalkozik az AKI Horizontális Kutatási Igazgatósága?

– A 2017-ben megújult szervezeti felépítés két kutatási igazgatóságra bontja az AKI-ban zajló kutatási tevékenységeket. Ezen belül a Horizontális Kutatási Igazgatóság gondozza a teljes agráriumon átívelő, vagyis nem csupán egy-egy ágazathoz szorosabban köthető kutatásokat. Ilyen tématerület például az adózás, a természeti erőforrások gazdasági értékelése és hatékony használata, a mezőgazdasági

• Miről szól és miért fontos a most aktuális két kutatás?

– Mindkét kutatást fontos mérföldkőnek tartjuk a hazai élelmiszer-gazdaság alkalmazkodó-, illetve versenyképességének növelése szempontjából, és az eddigi visszajelzésekből úgy látjuk, a szakmai szereplők és a szakpolitikai döntéshozók – velünk együtt – szintén kíváncsian várják az eredményeket.

A NAK és az AKI közös, őstermelői adózást és járulékfizetést vizsgáló kutatása egy régi igényt próbál kielégíteni, mert ugyan a rá vonatkozó szabályokat általában minden érintett ismeri, a tapasztalat mégis azt mutatja, hogy az őstermelők nagyon különböző módokon alkalmazzák azokat a gyakorlatban. Ez tehát egy remek alkalom arra, hogy az érintett gazdálkodók valódi visszajelzést adjanak a döntéshozók felé, illetve jobban megismerhetővé válnak a jelenlegi rendszer tapasztalatai, valamint az azzal kapcsolatos elvárások.

A HKI, a NAK és az AKI hármas együttműködésében zajló kutatás szintén hiánypótló, mivel első alkalommal teremt lehetőséget arra, hogy az élelmiszer-gazdasági vállalkozások beszámoljanak a piacra jutásuk esetleges nehézségeiről, a munkaerővel kapcsolatos gondjaik részleteiről.

Fontos, hogy ezen kutatás nyomán a társadalom, illetve az agrárágazat egésze számára hosszú távon is fenntartható javaslatok szülessenek, hiszen mindannyian azt szeretnénk, ha 10 év múlva is lenne, aki szüretel, és lenne, aki megveszi a jó minőségű terményt.

• Csak kamarai tagok tölthetik ki a kérdőíveket?

Az őstermelők adózási és járulékfizetési gyakorlatáról természetesen elsősorban a termelőket szeretnénk megkérdezni. Az élelmiszer-gazdasági vállalkozások foglalkoztatási nehézségeit és piacra jutási problémáit feltáró kutatás esetében minél szélesebb kör tapasztalatait és véleményét sikerül megismernünk, annál eredményesebb kutatásról beszélhetünk, így ez utóbbi kérdőívet bármely, az élelmiszer-gazdaság területén működő vállalkozás képviselője kitöltheti.

A mezőgazdasági őstermelők adózási és járulékfizetési szabályairól szóló (NAK-AKI) kérdőívet és az adatvédelmi tájékoztatót ezen a linken érhetik el: www.aki.gov.hu/kerdoiv/7

Az élelmiszeripari vállalkozások munkaerő-utánpótlási és piacra jutási lehetőségeit kutató (NAK-HK-AKI) kérdőív itt található:

https://www.surveygizmo.com/s3/4441079/T-rsadalmi-v-llalkoz-sok-az-agr-rgazdas-gban

Forrás: 
AKI / magyarmezogazdasag.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Kormányhatározat született az első Nemzeti Tájstratégia elfogadásáról

2017. március 22. 09:39
A Kormány 1128/2017. (III. 20.) Korm. határozatával elfogadta hazánk első – 2017-2026 időszakra vonatkozó – Nemzeti Tájstratégiáját.

Nyakunkon a műanyag-apokalipszis

2018. augusztus 06. 08:15
A világot lassan, de biztosan elárasztja az eldobható műanyaghulladék. Ennek leglátványosabb jelei az óceánokban úszó hatalmas műanyagszigetek közel 50 magyarországnyi területen, ez azonban csak a „jéghegy” csúcsa, hiszen a velünk maradt műanyaghulladék nagy része már szinte láthatatlan formában, mikroműanyagként van jelen körülöttünk.