Őszi agrárkamarai választások: indul a harc a fontos posztokért

2017. június 07. 21:17
Közös listát állítana a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségével (Magosz) a november elejei előrehozott agrárkamarai választásokra a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ). A MOSZ együttműködést kezdeményezett az ügyben, mert megítélése szerint a társas vállalkozásoknak másként nem lenne esélyük bejutni a kamarai döntéshozó fórumokba. A Magosz elnöksége a napokban tárgyalja az ügyet.

Hátrányos a jelenlegi agrárkamarai választási rendszer a társas vállalkozások számára – állapítja meg közleményében a MOSZ, amely a társas vállalkozások érdekképviseletét látja el. Ezért a szervezet együttműködést kezdeményezett az egyéni gazdaságokat reprezentáló Magosszal. 

A MOSZ azt szeretné elérni, hogy közösen állíthasson listát a Magosszal a november 3-ra kitűzött, előrehozott agrárkamarai választásokra. A MOSZ szerint ugyanis önállóan a társas vállalkozások nem juthatnának be az agrárkamarai döntéshozó testületekbe, így az arányos képviselet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarán (NAK) belül nem valósulna meg. Az agrárszektor.hu információi szerint a Magosz elnöksége a napokban tárgyalja az ügyet.

A MOSZ szerint ma a 2013-ban megtartott, előző agrárkamarai választáson sem érvényesült az arányos képviselet követelménye. A szervezet szerint ugyanis a „ki kit győz le” elven alapuló választási rendszer kizárólagos szerepet nyújt a győztesnek, míg a vesztesekre leadott voksok nem érvényesülhetnek. A társas vállalkozások – teszi hozzá a MOSZ - kisebb létszámuk miatt nem rúghatnak labdába az egyéni gazdálkodók mellett, akik jóval többen veshetnek részt a kamarai választásokon.

Ma a mezőgazdasági termelés - elsősorban az állattenyésztés - meghatározó részét előállító és a kamara fenntartásában is terhet viselő társas vállalkozásoknak nincs semmilyen képviseletük a kamara döntéshozó fórumaiban – állítja a MOSZ. A közlemény szerint az eljárási szabályok is nehezítik vagy lehetetlenné teszik a társas vállalkozások részvételét a kamarai fórumokban.

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Cafeteria 2018: így változik a nyugdíjpénz

2017. december 12. 08:38
Jövőre az idei mintegy 44 százalékról 40,71 százalékra csökken a béren kívüli juttatások, köztük a pénztári megoldásokhoz nyújtott munkáltatói támogatások adója - emlékeztetett Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) elnöke sajtótájékoztatón.

Elkezdődtek a minimálbér tárgyalások

2016. október 13. 07:49
A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) október 5-i ülésén újra sikerült napirendre venni a LIGA Szakszervezetek alapköveteléseit, a Munka törvénykönyve, a Sztrájktörvény módosításának és a korkedvezményes nyugdíj kérdését. A béremelésről a szakszervezeti oldal csomagban állapodna meg.