Őszi pályázatszüret: amit eddig tudni lehet az agrártámogatásokról

2016. szeptember 07. 08:39
Fiatal gazda, új AKG, kertészeti gépek, az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó és időjárási kockázatok megelőzését szolgáló beruházások támogatása – ízelítő abból a 30 pályázati kiírásból, melyeket várhatóan októberig hirdetnek meg.

Miután a Miniszterelnökség egyértelművé tette, hogy a ciklus végéig, azaz a 2020-ig tartó időszak zárásáig az összes vidékfejlesztési pályázatot megjelentetik, idén ősszel a napraforgó- és a kukoricahozamok mellett az agrártámogatásokra irányul a legnagyobb figyelem.

A Vidékfejlesztési Program keret több mint kétharmadát – 890 milliárd forintot – már meghirdették, köztük több kulcsfontosságút is, mint az öntözésfejlesztési 50 milliárdos és a borágazat támogatását szolgáló 40 milliárd keretösszegű pályázati felhívást is. A további, még több mint harminc pályázati felhívás előkészítése és minőségbiztosítása jelenleg is folyik, vagyis ősztől újabb támogatások meghirdetésére számíthatnak a gazdák.

 

 
 
 

Hamarosan indul az AKG új fordulója 40 milliárdos kerettel, amiből 15 milliárd forint jut a kertészeti ágazatra, azon belül is a csonthéjasokra és a szőlőültetvényekre. Az állattartó pályázat esetében a horizontális szántóterületekre 25 milliárd forintos pályázatot terveznek biztosítani.

 

A kiírások népszerűségét jól mutatja az a hatalmas jelentkezési arány, ami az állattartó telepek korszerűsítésére vonatkozó pályázatoknál tapasztalható: a szarvasmarha-, baromfi-, valamint a sertéstartó telepek korszerűsítésének támogatására egyaránt 19,86 milliárd forint állt rendelkezésre, ezeket azonban keretkimerülés miatt már fel is kellett függeszteni. Ezen felhívásokra a mezőgazdasági termelők május közepétől 2018 májusáig nyújthatták volna be támogatási kérelmeiket, de már július 20-ig háromszoros volt a túljelentkezés a sertés esetében, a szarvasmarha-pályázatokra négyszeres, a baromfis 20 milliárdra pedig 72 milliárd forintnyi pályázat érkezett a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH).

állattartó telep

A 3,97 milliárd forintos forrással meghirdetett juh- és kecsketartó telepek, valamint az általános állattartó telepek korszerűsítésére kiírt pályázati felhívásokra továbbra is várják a támogatási kérelmeket –fotó: Shutterstock

A szeptember-október folyamán megjelenő, a fiatal gazdálkodók induló támogatására hivatott külön alprogram keretében 37,75 milliárd forint áll majd rendelkezésre, míg a nem mezőgazdasági tevékenységek indítására és fejlesztésére mintegy 50 milliárd forint keretösszegű pályázatot hirdetett a Miniszterelnökség. Egy úgynevezett időjárási kockázatcsökkentő keret megnyitása is várható a termelők számára, hozzávetőlegesen 4,7 milliárdos kerettel.

Több pályázat, mint például a Kertészet korszerűsítése - ültetvénytelepítés támogatására öntözés kialakításának lehetőségével és a Kertészet korszerűsítése - gyógy- és fűszernövény-termesztés fejlesztése című kiírásokra benyújtott támogatási kérelmek feldolgozása folyamatosan zajlik.

Előbbinél a második benyújtási szakaszban összesen 71 támogatási kérelem érkezett, mintegy 1,4 milliárd forintnyi igénnyel, utóbbi esetében a második benyújtási szakaszban mindössze 6 támogatási kérelmet nyújtottak be, alig több mint 51 millió forintra.

kamilla

A kamilla az egyik legnépszerűbb gyógynövény - egyetlen támogatási kérelem sem érkezett a termesztésére – fotó: Shutterstock

Az Erste Bank tavaszi felmérése szerint minden második agrárszereplő pályázik a Vidékfejlesztési Program forrásaira. A legtöbben a kapacitásbővítés miatt fejlesztenek, de a hatékonyság növelése is a fő célok között van. A bank szakértője szerint a versenyképes beruházásokhoz önerő, banki forrás és támogatás egyaránt kell.

Jól látható, hogy az agráriumban szükségessé vált fejlesztésekben kulcsszerepet töltenek be a támogatási források, ezek elengedhetetlenek ahhoz, hogy valóban versenyképes beruházások valósuljanak meg – mondta el a felmérés eredményeit értékelve Hollósi Dávid, az Erste Bank Agrár Kompetencia Központjának vezetője.


Az MVH eddigi tapasztalatai alapján a beadott támogatási kérelmek túlnyomó többségénél szükséges a hiánypótlásra történő felszólítás. A beküldendő dokumentumok típusától függően a válaszadási idő – amit a hiánypótlásra felszólító levél tartalmaz – a kézhezvételétől számítva maximálisan 10, illetve 15 nap.

A támogatási összegek utalása a kifizetési kérelmek feldolgozását követően folyamatosan történik.

Forrás: agroinform.com

Kapcsolódó cikkek

Olasz pályázat agrárinnovációk számára

2017. március 10. 08:44
Agrár-innovációk számára hirdetett pályázatot az ENSZ Iparfejlesztési Szervezetének olasz nemzeti irodája (UNIDO-ITPO) “Innovatív ötletek és technológiák az agrár-élelmiszer szektorban” címmel. A pályázatokat április 10-ig lehet benyújtani.
 

A Földművelésügyi Minisztérium pályázatot hirdet az agrárágazati civil szervezetek számára

2017. március 31. 07:25
Az agrártárca 40 millió forinttal segíti idén is az agrárágazati civil szervezetek munkáját.