Ősztől sokat drágul a kenyér

2014. augusztus 06. 11:36
A dráguló liszt és a gyenge forint miatt idén ősszel 25-30 százalékkal nőhet a kenyér ára – közölte a Napi Gazdasággal Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke. 
Ősztől sokat drágul a kenyér

Septe József a lap szerdai cikke szerint elmondta, hogy a kereskedőkkel várhatóan augusztus végén kezdődnek erről tárgyalások, a fogyasztók pedig már szeptemberben érezhetik az áremelés hatását. Az elnök szerint a lépés már évekkel ezelőtt időszerű lett volna, most azonban nem lehet elhalasztani. Az idei aratás után, a vártnál rosszabb minőségű gabona miatt a liszt akár 30 százalékkal is drágulhat, a magas euró–forint árfolyam miatt pedig az import alapanyagok ára is megugrott – magyarázta a pékszövetség elnöke. A szakember arra számít, hogy a kereskedőkkel meg tudnak egyezni ebben a kérdésben, mivel áremelés nélkül több száz hazai sütőipari cég működése kerülhet komoly veszélybe. Jelenleg közel 1100 magyar sütőipari vállalkozás működik az országban, amelyek 23 ezer főt foglalkoztatnak.

A vállalkozások száma azonban folyamatosan csökken, a piacot pedig mind jobban koncentrálják a nagy áruházláncok sütödéi, amelyek egyre több terméket állítanak elő – mutatott rá az elnök. Emellett a mintegy 600, hazánkban működő albán sütőipari cég súlya is növekszik a piacon – tette hozzá. A szakember becslése szerint a búza mennyiségével idén sem lesz probléma, a teljes idei termés meghaladhatja az ötmillió tonnát, amiből várhatóan 1,5 millió tonna lesz sütőipari minőségű. 

Forrás: FigyelőOnline

Kapcsolódó cikkek

Több mint 3 millió forint értékű növényvédő- és talajfertőtlenítő szer megsemmisítését rendelte el a NÉBIH

2017. június 20. 08:58
Több mint 1800 kg engedélyköteles, ám jogszabálysértő, nem nyomonkövethető növényvédő- és talajfertőtlenítő szer megsemmisítését rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) egy szegedi ellenőrzés során. A 300-nál is több zárolt tétel összértéke meghaladja a 3 millió forintot. Az ügyben milliós élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabott ki a hatóság.

A tejtermék-gyártók cserélték ki fejlesztési elképzeléseiket a minisztériumban tartott megbeszélésen

2016. február 29. 07:56
Meghatározó élelmiszeripari szakágazatok számára szervez rendezvénysorozatot a Földművelésügyi Minisztérium, ahol az egyes ágazatok képviselői, ágazati szakértők és a tárca illetékesei együtt keresnek megoldásokat a felmerülő problémákra.