Öt hónapra osztott kvótát az agrártárca

2017. április 28. 07:57
Módosította a természetes édesítőszerek termékpályáinak szabályozásához kapcsolódó egyes kérdésekről szóló rendeletét az agrártárca, és 25 ezer tonna izoglükózkvótát állapított meg a Tisza-TK Projekt Kft.-nek, a Tiszapüspökiben még épülő gabonafeldolgozó üzem tulajdonosának.

Mivel Magyarország 250 265 tonnás izocukorkvótáját eddig egyedül a szabadegyházi Hungrana birtokolta, az általa termelhető mennyiség a rendelet április 29-i hatálybalépésével 25 ezer tonnával csökken.

 
Kép: MTI

 

Ennek azonban nincs túl nagy jelentősége, ugyanis a cukorpiaci kvótákat – a répacukorét is – az EU szeptember 30-án eltörli. A rendeletmódosításra azért volt szükség, hogy a tiszapüspöki gyárban október előtt is termelhessenek és értékesíthessenek izocukrot – válaszolta a Világgazdaságnak Zahola-Pollák Vanda, a Tisza-TK Projekt ügyvezetője. A felszabaduló piacon a cég a tervei szerint évente 250 ezer tonna izoglükózt állít elő – vagyis megduplázódik a Magyarországon kukoricából előállított édesítőszer mennyisége. Az izocukron kívül alkoholt, étolajat és takarmány-alapanyagot is termelnek majd, évente 530 ezer tonna kukoricát vásárolnak fel. Az üzem 550 alkalmazottal működik majd, és évi 55 milliárd forintos bevétellel számol.

Termékei célpiaca Magyarország és a környező országok. Az ügyvezető szerint a gyártás során keletkező, takarmányként hasznosítható melléktermékek nagyon keresettek. Az elsősorban az élelmiszergyártók által felhasznált izocukornak is van piaca, az eredetileg 220 ezer tonnás kvótát Magyarország meg is emeltette 30 ezer tonnával, amit 2013-ban nagy sikerként jelentett be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

A próbaüzemét nyáron megkezdő gabonafeldolgozó 45 milliárdos beruházással épül, a kormány kiemelt nemzetgazdasági jelentőségű projektté minősítette, és 9,2 milliárd forinttal támogatta. A Tisza-TK Projekt üzletrészein a tavaly 24,87 milliárd forint árbevételt elérő Trigo Kereskedelmi és Szolgáltató és az árbevételadatot nem közlő TKB Projekt Vagyonkezelő osztozik, ezek a cégek pedig Kárpáti László érdekeltségei.

www.vg.hu

Kapcsolódó cikkek

400 forint is lehet egy kiló kenyér

2017. február 03. 08:14
Ugyan nemrég kezdődtek csak a tárgyalások kenyér ügyben a pékek és a nagyobb láncok között. A szakemberek szerint pár napon belül 400 forint is lehet egy kiló kenyér ha sikerül megegyezni.

„Szeretek gazda lenni, az is szeretnék maradni”

2017. szeptember 29. 09:44
Folytatja a nyáron elindított rendhagyó csereüzleteit Antje Schiffers berlini képzőművész és Erdődi Katalin kurátor. A hajdúsági libatenyésztő és a békési dinnyetermesztő gazda után ezúttal egy hetet egy szekszárdi borásznál töltenek. A német alkotó ezalatt tájképet fest a gazdaságról, cserébe pedig arra kéri vendéglátóját, hogy forgasson kisfilmet és adjon betekintést munkájába, életébe.