Ötszáz éves távlatban is az idei lehetett a legrosszabb aszály

2022. augusztus 26. 07:56
Európa az elmúlt 500 év legrosszabb aszályának következményeivel néz szembe, a kontinens kétharmadán komoly problémák jelentkeznek vagy arra figyelmeztető helyzet alakult ki, ami csökkenti a belföldi szállítást, a villamosenergia-termelést és bizonyos termények hozamát.
Ötszáz éves távlatban is az idei lehetett a legrosszabb aszály

Az Európai Bizottság által felügyelt Európai Szárazságmegfigyelő Intézet (EDO) augusztusi jelentése szerint Európa 47 százaléka figyelmeztető viszonyok között van, egyértelmű talajnedvesség-hiány mellett, 17 százaléka pedig úgynevezett éberségi állapotban van, ami a növényzetet érinti.

Az év eleje óta Európa számos régióját sújtó súlyos aszály augusztus elejétől tovább terjeszkedett és súlyosbodott

– áll a jelentésben, hozzátéve, hogy a nyugat-európai-mediterrán régióban valószínűleg melegebb és szárazabb lesz a szokásosnál a következő időszak is.

Európa nagy részén hetekig tartó napsütés és magas hőmérséklet volt ezen a nyáron, ami súlyosbította az aszályt, erdőtüzeket okozott, egészségügyi figyelmeztetéseket váltott ki, és több fellépésre szólította fel az érintetteket az éghajlatváltozás elleni küzdelem kapcsán.

jelenlegi aszály az elmúlt 500 év legrosszabbjának tűnt, feltételezve, hogy a szezon végi végleges adatok megerősítik az előzetes értékelést – áll a Bizottság közleményében. A tavaszi vetések gyakorlatilag szenvedtek, a kukorica 2022-es termése 16 százalékkal marad el az előző öt év átlagától, a szójabab és a napraforgó hozama pedig 15 százalékkal, illetve 12 százalékkal csökken.

A vízenergia-termelést is sújtották a viszonyok, amelyek további hatást gyakorolnak a többi energiatermelőre a hűtőrendszerek táplálásához szükséges vízhiány miatt.

 

Az alacsony vízállás hátráltatta a belvízi hajózást, például a Rajna mentén, a szén- és olajszállítást, csökkentve a hajózási terhelést. Az EDO szerint az augusztus közepén lehullott csapadék enyhíthette a körülményeket, de néhány esetben zivatarokkal járt, amelyek további károkat okoztak – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva. Az obszervatórium aszálymutatóját a csapadék, a talajnedvesség és a növények által a fotoszintézishez elnyelt napsugárzás hányadának méréséből nyerik.

https://agroforum.hu/agrarhirek/idojaras/otszaz-eves-tavlatban-is-az-idei-lehetett-a-legrosszabb-aszaly/

 

Kapcsolódó cikkek

A munkahelyi étkezdék nehezebben tudják kigazdálkodni a SZÉP kártyások ebédjét

2019. február 20. 08:55
Azok a vendéglátó egységek, ahol a vendégkör meghatározóbb része nem SZÉP kártyával fizet (nagyobb éttermek, szállodák stb.), könnyebben tudják kigazdálkodni a különbözetet, amit a cafeteria változása eredményezett. A munkahelyi étkezdék, büfék stb., azaz a kisebb elfogadóhelyek helyzete sokkalta nehezebb, ahogy az ott étkezőké is.

Minimálbér 2022: Megkezdődtek a háttértárgyalások

2021. július 29. 11:43
Augusztus végén, szeptember elején kezdődhetnek meg a tárgyalások a következő évekre szóló minimálbér és garantált bérminimum megállapodás feltételeiről. Ha a minimálbér 200, a garantált bérminimum 260 ezer forintra nő, drasztikus munkáltatói adócsökkentésre is szükség lesz, hogy a legkisebb vállalkozások is ki tudják gazdálkodni a megemelt összeget.