Papíron már talán létezik megoldás a vízhiányra. De a gyakorlatban?

2023. március 22. 12:45
Áder János: a világ ma távolabb áll a klímacéloktól, mint a 2015-ös elfogadásukkor. A víz világnapján nem sok jó hírről lehet beszámolni.
 
Erre Áder János hívta fel a figyelmet New Yorkban, az ENSZ legmagasabb szintű vízügyi fórumának keddi ülésén.
 
A volt köztársasági elnök, az ENSZ Víz- és Klímaügyi Vezetői Testületének tagja, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, hogy szintén 2015-ben fogadták el a világ országai a fenntartható fejlődés 15 célját. 
Papíron már talán létezik megoldás a vízhiányra. De a gyakorlatban?

Ez legalább olyan fontos döntés volt, mint a párizsi megállapodás elfogadása és amit tekintve szintén távolabb áll a világ a céloktól, mint csaknem 8 évvel ezelőtt. Ezen belül a vízről és higiéniáról szóló célkitűzés megvalósulásától is távolabb állunk, mint 2015-ben – mutatott rá Áder János.

Exponenciális nő a víz iránti igény, de csak elemzések száma nő, nem a gyakorlatban megvalósítható megoldásoké

A jelen kihívásaira utalva a volt államfő felhívta a figyelmet arra, hogy a népesség és az energiafogyasztás növekedése exponenciálisan növeli meg a víz iránti igényt.
 
A mostani tendenciák folytatódása esetén 2050-re a világ akkor várt népességének mintegy fele él majd vízhiányos régióban.
 
A magyar politikus sürgette a vízügyi infrastruktúrába történő beruházások növelését és rámutatott arra is, hogy jelenleg az ENSZ-en belül 32 ügynökség foglakozik a vízzel és annak különböző vonatkozásaival, míg négy évvel ezelőtt még 28 ilyen szervezeti egység működött. Feltette a kérdést, hogy vajon ez a leghatékonyabb módja-e a munkavégzésnek és nem inkább koncentrálni kellene-e a felelősséget, elemzéseket és forrásokat?
 
Eredmények és további célok Magyarországon
Áder János az ENSZ ülésén Magyarország vízzel kapcsolatos intézkedéseivel kapcsolatban beszámolt a 4 ezer kilométernyi folyami gátrendszer karbantartásáról, az elmúlt 10 évben a biodiverzitásra, a nemzeti parkok fejlesztésére fordított 41 milliárd forintról, valamint a világon egyedülálló Duna-Dráva-Mura bioszférarezervátum megalakításáról öt ország részvételével. A volt köztársasági elnök Magyarország eredményei között említette azt is, hogy a szennyvizek 95 százaléka tisztítottan kerül vissza a környezetbe.
 
Az elvégzendő feladatok közé sorolta a Közép-Magyarország elsivatagosodásának megállításával kapcsolatos cselekvést, a nap- és szélenergia hasznosításának és hálózatainak jobb kihasználása érdekében a meteorológiai információs rendszer fejlesztését, valamint a víziközműhálózat korszerűsítésének felgyorsítását.
 
Kezdődik a víz világkonferencia
A rendezvény az ENSZ legmagasabb szintű globális fóruma a víz témakörében, amit Magyarország mellett Ausztrália, Indonézia, Japán, Hollandia, Dél-Korea, Svédország és Tádzsikisztán, valamint a Vízzel és Katasztrófákkal foglalkozó Magas Szintű Szakértői és Vezetői Testület (High-Level Experts and Leaders Panel on Water and Disasters) szervezett.
 
Az Egyesült Nemzetek Szervezetében szerdán kezdődik a Víz világkonferencia, amelyen csütörtökön felszólal Áder János volt köztársasági elnök, pénteken pedig Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szól hozzá a vitához.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Meg kell hosszabbítani és ki kell terjeszteni a fekete-tengeri gabonamegállapodást

2023. július 11. 13:36
Meg kell hosszabbítani és ki kell terjeszteni a július 18-án lejáró fekete-tengeri gabonamegállapodást, annak érdekében, hogy az ukrán mezőgazdasági termékek ismét a hagyományos útvonalakon tudjanak eljutni a dél-európai tagállamokba, Afrikába és a Közel-Keletre - közölte Nagy István agrárminiszter, aki kedden Ankarában egyeztetett İbrahim Yumaklı török mezőgazdasági és erdészeti tárcavezetővel.

Raktárakban áll a gabona

2023. október 16. 15:20
A raktárakban álló gabona legalább termelői áron történő felvásárlását sürgette a kormánynál az ellenzéki politikus.
 
Harangozó Gábor az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón azt mondta, pártja országgyűlési határozatban kezdeményezi a magyar gazdálkodók megsegítését, mivel óriási válság alakult ki elsősorban a gabonatermesztők között.