Piaci előny a digitalizálás

2018. november 23. 08:43
Ma már nem sci-fi a precíziós mezőgazdaság, amelynek közvetlen gazdálkodási, piaci előnyei vannak – hangzott el egy gödöllői szakmai konferencián. A technológiához kapcsolódó tudás átadásában azonban még bőven van tennivaló.

Közvetlen piaci előnyt jelent az, ha a termelés során keletkező tengernyi adatot úgy tudjuk feldolgozni, hogy abból érdemi következtetéseket tudunk levonni – jelentette ki Borovics Attila. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgató-helyettese erről Gödöllőn, a NAIK Mezőgazdasági Gépesítési Intézetében rendezett, „A jövő mezőgazdasága - fókuszban a hatékonyság” elnevezésű konferencián beszélt.

Hozzátette:

a kézzelfogható előnyökre számos példát lehetne említeni, ám az egyik legismertebb és legkézenfekvőbb előny a tápanyag-utánpótlás hatékonyabbá válása lehet.

A megfelelően átgondolt, és a technológia segítségével lebonyolított tápanyag-utánpótlás esetében a hektáronkénti költség akár több tízezer forinttal is csökkenhet.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára megnyitóbeszédében kifejtette: az ismeretek, a tudás átadása a legfontosabb feltétele annak, hogy a precíziós technológiák időben és kellő szinten elterjedjenek.

Fontos az is, hogy a különböző agrárkutatási és oktatási intézményekben elérhető és létrejövő technológiai tudás megjelenjen a mindennapok szintjén a mezőgazdasági szereplőknél, az agrárvállalkozóknál is, ez ugyanis a versenyképesség javításának előfeltétele.

Az államtitkár szerint meg kell oldani azt is, hogy a mezőgazdaság és más tudományok, szakmák tudása között nagyobb átjárhatóság legyen.

A konferencián egyebek mellett szó esett a földközeli távérzékelési lehetőségekről, a precíziós gazdálkodás gépesítéséről, a gyomszabályozásról, valamint a helyspecifikus növénytermesztésről.

A szakmai eseményt a mezőgazdasági gépi munkák év végi szezonzárását jelképezve, „Traktorbeállás” zárta.

Ez hagyományosan a Hofherr „HSCS” körmös traktor téli szállására vonulása. Ilyenkor a vállalkozó kedvű vendégek tiszteletkört is tehetnek a gépmatuzsálemmel.

 

 
magyarmezogazdsag.hu

Kapcsolódó cikkek

A magyar föld nem eladó! - Újra felállították a Mentsük meg Kishantost! táblát

2015. október 14. 10:19
"Kishantos - A vidékfejlesztési központ örökre elveszíti az esélyt a minigazdaság visszaállítására, ha eladják az állami földeket - hangsúlyozta délután Ács Sándorné a kishantosi bejárónál a félpályás útlezárás helyszínén.

Erre figyeljen, akinek nagyon kell az olcsó hitel

2015. december 07. 13:18
"Úgy módosította a kormány az állami termőföldek megvételéhez meghirdetett MFB-s hitelprogramot, hogy a forrásokat az elővásárlási jog gyakorlásával megvásárolt földrészletek vételárának megfizetésére is igénybe lehet venni. A szabályozás eredetileg úgy szólt, hogy az állami hitelt a nyertes árverezők használhatják fel, de az elővásárlási jog miatt nem biztos, hogy a földeket végül tényleg ők is veszik meg.