Piaci előny a digitalizálás

2018. november 23. 08:43
Ma már nem sci-fi a precíziós mezőgazdaság, amelynek közvetlen gazdálkodási, piaci előnyei vannak – hangzott el egy gödöllői szakmai konferencián. A technológiához kapcsolódó tudás átadásában azonban még bőven van tennivaló.

Közvetlen piaci előnyt jelent az, ha a termelés során keletkező tengernyi adatot úgy tudjuk feldolgozni, hogy abból érdemi következtetéseket tudunk levonni – jelentette ki Borovics Attila. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgató-helyettese erről Gödöllőn, a NAIK Mezőgazdasági Gépesítési Intézetében rendezett, „A jövő mezőgazdasága - fókuszban a hatékonyság” elnevezésű konferencián beszélt.

Hozzátette:

a kézzelfogható előnyökre számos példát lehetne említeni, ám az egyik legismertebb és legkézenfekvőbb előny a tápanyag-utánpótlás hatékonyabbá válása lehet.

A megfelelően átgondolt, és a technológia segítségével lebonyolított tápanyag-utánpótlás esetében a hektáronkénti költség akár több tízezer forinttal is csökkenhet.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára megnyitóbeszédében kifejtette: az ismeretek, a tudás átadása a legfontosabb feltétele annak, hogy a precíziós technológiák időben és kellő szinten elterjedjenek.

Fontos az is, hogy a különböző agrárkutatási és oktatási intézményekben elérhető és létrejövő technológiai tudás megjelenjen a mindennapok szintjén a mezőgazdasági szereplőknél, az agrárvállalkozóknál is, ez ugyanis a versenyképesség javításának előfeltétele.

Az államtitkár szerint meg kell oldani azt is, hogy a mezőgazdaság és más tudományok, szakmák tudása között nagyobb átjárhatóság legyen.

A konferencián egyebek mellett szó esett a földközeli távérzékelési lehetőségekről, a precíziós gazdálkodás gépesítéséről, a gyomszabályozásról, valamint a helyspecifikus növénytermesztésről.

A szakmai eseményt a mezőgazdasági gépi munkák év végi szezonzárását jelképezve, „Traktorbeállás” zárta.

Ez hagyományosan a Hofherr „HSCS” körmös traktor téli szállására vonulása. Ilyenkor a vállalkozó kedvű vendégek tiszteletkört is tehetnek a gépmatuzsálemmel.

 

 
magyarmezogazdsag.hu

Kapcsolódó cikkek

Közel 212 milliárd forint támogatást kaptak ebben az évben a gazdálkodók

2019. december 04. 08:38
Lezárult a 2019. évi agrártámogatások előlegfizetési időszaka, a Magyar Államkincstár 2019. október 16. és november 30. között közel 212 milliárd forint támogatást fizetett ki a gazdálkodók számára. Az előlegfizetés komoly segítséget jelentett az őszi mezőgazdasági munkák zavartalan elvégzéséhez, biztosítja a termelők pénzügyi stabilitását és likviditását

Roma tinikből képeznék bentlakásos iskolákban a jövő gazdálkodóit

2019. március 14. 07:35
Nagy volumenű roma felzárkóztatási programon agyalnak az Agrárminisztériumban, amivel megoldanák a vidéki munkaerőhiányt, és egyben a cigányságnak is kitörési lehetőséget teremtenének – derül ki a hvg.hu birtokába került munkaanyagból. Az Agroma-program akár már jövőre indulhatna, feltéve, hogy az Emmi és az összes érintett tárca is a javaslat mellé áll, plusz az Orbán-kormány még pénzt is ad a megvalósításra. A javaslat egyik megálmodója szerint ezzel végre stabil munkahelyhez juttatnák a romákat, és szó sincs arról, hogy a tervben szereplő bentlakásos szakközépiskolákkal kiszakítanák a résztvevőket a családjukból.