Pihenőnapra miért kellene szabadságot kivennem?

2018. március 14. 07:39
A szombati munkavégzéssel kapcsolatban lenne kérdésem. A cégem előírja, hogy dolgozzam március 16-án ezért én úgy gondoltam, hogy nem kell dolgoznom / szabadságot kérnem március 10-re, de most mégis elvárja a munkáltatóm, hogy dolgozzam aznap is vagy vegyem ki fizetett szabadságként. Kérdésem az lenne, hogy ez jogos eljárás-e a munkáltató részéről, ha én dolgozom azon a munkaszüneti napon, amit szombaton kellene bedolgozni?

A Munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény („Mt.”) 102. §-a alapján munkaszüneti napnak a következő napok számítanak: január 1., március 15., nagypéntek, húsvéthétfő, május 1., pünkösdhétfő, augusztus 20., október 23., november 1. és december 25-26.
A foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter a 9/2017. (V. 19.) NGM rendeletében március 10. napját munkanapnak, március 16. napját pedig pihenőnapnak minősítette. 

Minderre tekintettel március 10. napja tekintetében, amennyiben Ön a szabadság kérdésében a munkáltatójával nem állapodott meg, úgy erre a napra akár igazolatlan távollét is megállapítható. Arra figyelemmel pedig, hogy március 16. napján a munkavégzés pihenőidőt érint a következő vizsgálandó: az Mt. 105. §- a szerint: a munkavállalót hetenként két pihenőnap illeti meg (heti pihenőnap). Az egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén a heti pihenőnapok egyenlőtlenül is beoszthatók. Amennyiben Önt teljes napi munkaidőben foglalkoztatják, úgy a munkáltatónak lehetősége van rendkívüli munkavégzést elrendeli. Ez esetben azonban a munkáltató a rendkívüli munkavégzés ellenértékeként időarányos alapbért és bérpótlékot köteles fizetni, amelynek mértéke attól függően, hogy a munkavégzésre mikor kerül sor - pihenőnapon 50-100%.

Megjegyezzük, hogy a válaszadás során egyéb, a kérdésben kifejezetten nem említett körülményeket nem vettünk figyelembe, így különösen a pihenőidőt és az elrendelhető napok számát.

hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Felszerelik magukat a mezőgazdászok

2017. augusztus 29. 07:56
Mezőgazdasági gépekből és alkatrészekből is rekordforgalmat hozott az idei első fél év. A gépforgalmazók reményei szerint ez a trend lesz jellemző egész évben.

Hogyan kérhető az önkéntes nyugdíjpénztári kifizetés?

2018. október 11. 08:52
Az Önkéntes Nyugdíjpénztár kifizetés számos szabály alapján történik. Érdemes odafigyelni arra, hogy hogyan, és mikor lehet kivenni a megtakarítást, mert akár személyi jövedelemadó és egészségügyi hozzájárulás befizetési kötelezettség is keletkezhet - írja a Pénzügyi Tudakozó.