Piszkos tizenkettő: lista a legszennyezettebb zöldségekről és gyümölcsökről

2018. január 29. 08:57
Az Environmental Working Group – EWG – amerikai környezetvédelmi szervezet minden évben megvizsgálja a hazai zöldség és gyümölcsök peszticid-szermaradványait. A tavalyi évben  48 népszerű termék peszticid tesztjét elemezte és  közreadta az eredményeket.
Peszticidek

A peszticidek, más néven növényvédőszerek olyan anyagok és annak keverékei, (vegyszerek, biológiai szubsztanciák és egyéb ágensek), melyek alkalmazásának a célja a növények, termények védelme, és a károsító élőlények távol tartása, terméketlenné tétele és elpusztítása. E szerek használata nagy odafigyelést és szakértelmet igényel, mivel az összes peszticid méreg. A környezet szempontjából rendkívül károsak lehetnek, mivel még forgalomban vannak olyan szerek, amelyek lassan és nehezen bomlanak le. Ezért is nagyon fontos, hogy szakemberek által meghatározott útmutatókat a gazdálkodók pontosan betartsák. Bekerülhetnek az élelmiszerláncba, az ökorendszerbe, a talajba és a vizekbe, ahol fel is halmozódhatnak, és komoly pusztítást okozhatnak. Ma már az ilyen vegyszereket a hatóságok fokozatosan kivonják a forgalomból. (wikipédia)

A minta és a mérési eredmény amerikai , de érdemes elgondolkodni a hazai állapotokon is. A KSH adatai szerint a növényvédőszerek használata folyamatosan emelkedik.

rendelkezésre álló adatok szerint 2014-ben 29 648 tonna növényvédő szert használtak fel Magyarországon. Az értékesített szertípusok 38%-a gyomirtó szer, 23%-a gombaölő szer, 12%-a rovarölő szer, 19%-a talajfertőtlenítő szer, 2%-a csávázószer volt.

A peszticideket felhasználásuk szerint több csoportba oszthatjuk. Felhasználásuk országonként változhat. Az Európai Unió 2009-ben hozott új szabályozása szerint a peszticidekben megengedett hatóanyagok listáját uniós szinten, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság bevonásával állítják össze. Ennek a listának az alapján a tagállamok döntik el, mely növényvédő szerek forgalomba hozatalát engedélyezik.

Egy biztos, a növényvédőszerek alkalmazásának mikéntje laikusok számára sok esetben átláthatatlan, esetleg időnként riasztó.

Sok kicsi egészségre megy

Tudatos vásárló oldalán megjelent írás fontos információkra hívja fel a figyelmet. Ma is aktuális.

Nem dőlhetünk nyugodtan hátra, ha egy termékben a határérték alatt van a növényvédőszerek koncentrációja.

A jogszabályok szempontjából ugyanis ez azt jelenti, hogy ha mondjuk hat-hétféle vegyszermaradék van a határérték 99%-ban egy termékben az is hivatalosan tiszta, egészséges terméknek számít, azaz a jog szerint 1+1+1+1+1+1+1=1.

Több tudományos kutatás is bizonyította, hogy a különböző növényvédőszerek hatása nem csak, hogy összeadódhat, de fel is erősíthetik egymást.

Mivel a kutatások szerint a határértékek alatti szennyezettség esetén sem lehetünk biztosak a termék egészségünkre gyakorolt hatásában, ezért javasolt ezen érzékeny termékek esetén biot venni, különben könnyen lehet, hogy a friss zöldségekkel, gyümölcsökkel a várthoz képest pont ellentétes hatást érünk el.

A “piszkos tizenkettő”

Lista a tavalyi évben peszticidekkel erősen szennyezett amerikai zöldségekről-gyümölcsökről.

 1. Eper
 2. Spenót
 3. Nektarin
 4. Alma
 5. Őszibarack
 6. Körte
 7. Cseresznye
 8. Szőlő
 9. Zeller
 10. Paradicsom
 11. Édesnemes paprika
 12. Burgonya

ITT (https://www.ewg.org/foodnews/list.php#.Wm7TaajiaHt) a teljes lista. Megjegyzendő, hogy a kutatást amerikai szervezet végezte, így valószínűleg az idehaza termett zöldségek és gyümölcsök esetében jobb a helyzet, de így is beazonosítható, hogy a hosszabb eltarthatóság, szállítási idő vagy épp érettségi fok befolyásolása miatt, mely termények a legveszélyeztetettebbek. Az elemzés célja jelen esetben leginkább a figyelemfelkeltés: vásároljunk tudatosan, ellenőrzött gazdaságból!

 

sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

Nemzetközi „Bioenergia hét” a Földművelésügyi Minisztériumban

2016. június 22. 08:55
A Global Bioenergy Partnership (GBEP) a Földművelésügyi Minisztérium és a FAO közös szervezésében 2016. június 21-24. között Budapesten tartja a 4. „Bioenergia hét” elnevezésű nemzetközi rendezvényt.
 

Kötelező adatszolgáltatás a vizek mezőgazdasági eredetű nitrát szennyezéséről

2017. január 05. 07:39
Minden év január 1. és március 31. között elektronikus úton kell adatot szolgáltatniuk a nitrátérzékeny területen gazdálkodóknak és állattartóknak az általuk használt területről a vizek mezőgazdasági eredetű nitrát szennyezéssel szembeni védelméhez szükséges cselekvési program részletes szabályairól, valamint az adatszolgáltatás és nyilvántartás rendjéről szóló 59/2008. (IV. 29.) FVM rendelet értelmében.