Pogátsa Zoltán: hosszú távon nagy a baj

2018. július 23. 13:59
A következő években a paksi orosz és a kínai hitel, a Belgrád-Budapest gyorsvasút elősegíthetik Magyarországon a növekedést, de később ezek már súlyos államháztartási hiányként üthetnek vissza. Ezek nem értelmes beruházások, de törleszteni kell majd őket, - véli Pogátsa Zoltán közgazdász, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense.

Több elemző, de még a magyar kormány is arról beszél, hogy vége az elmúlt évek pozitív gazdasági konjunktúrájának. Többen újra lefelé tendáló időszakot, vagy egyenesen egy újabb világválságot jósolnak. Pogátsa Zoltán szerint a globális gazdaságot nézve még az sem jelenthető ki, hogy az előző válság megszűnt.

– Az utóbbi években látszólag felívelő fázisban volt a világgazdaság. Magyarországon és más feltörekvő gazdaságokban is emelkedtek a bérek, nőttek a megtakarítások, új befektetők érkeztek. A növekedés hátterében azonban főként az amerikai Fed, az Európai Központi Bank, és a Kínai Fejlesztési Bank állt: rengeteg pénzt tettek a magángazdaságba, értékpapírokat vettek, beruházásokat támogattak. A Fed még vállalati kötvényeket is vásárolt, ami enyhén szólva nem a monetáris politika szokványos feladata, míg az ECB az eurózóna állampapírjait vásárolta fel. Lenyomta az állampapírok hozamát és alacsony kamatkörnyezetet teremtett.

Pogátsa Zoltán: még az előző válság sem biztos, hogy véget ért - Kép: PP, Fotó: Bánkuti András

Pogátsa Zoltán: még az előző válság sem biztos, hogy véget ért – Kép: PP, Fotó: Bánkuti András

A GDP-adatok alapján ezek a lépések beváltak.

– Nagy probléma, hogy a magánkereslet továbbra is alacsony. Ennek oka, hogy az államok leépítették a progresszív adórendszert. Az értéktöbblet nagy része így a szupergazdagoknál marad megtakarítás formájában, nem kerül vissza a gazdaságba keresletként. Ha a megtermelt többletérték nagyobb részét osztanánk újra, nőne a fogyasztás. Így viszont a profit egyszerűen a leggazdagabbak számláján marad, vagy megtakarítási alapokba kerül, offshore-ba, műtárgyakba, yachtokba, azaz nem forog vissza a termelő kapacitásokba. Ez így tulajdonképpen már nem is kapitalizmus, hiszen a gazdasági növekedést az államok, a jegybankok biztosítják, egyfajta lélegeztető gépként. Magyarországon és a feltörekvő gazdaságokban a válság utáni időszakban különösen erős volt a növekedés, mivel az Egyesült Államokban a kamatok alacsony szintre süllyedtek, míg nálunk – persze nagyobb kockázatok mellett – viszonylag magasan maradtak a hozamok. A tőke jelentős részben a feltörekvő gazdaságokba menekült. Csakhogy most a kamatszint az USA-ban és más vezető gazdaságokban is növekszik, így a befektetők jó eséllyel visszaviszik oda a tőkéjüket.

Mit jelent ez Magyarország számára?

– Két fontos kockázati tényezőt látok: az argentin és török gazdasági válság minket is érinthet, hiszen az alapkezelők egy kalap alá veszik a feltörekvő gazdaságokat, és Magyarország is ebbe a kategóriába tartozik. Két feltörekvő gazdaság bedőlése miatt a többiből is megindulhat a tőkekivonás. Ezt már most láthatjuk a forintárfolyam esésén. Számunkra még nagyobb gond, hogy az EU-s pénzeket elköltöttük már a ciklus elején. Ezt pótolhatja a következő években a paksi orosz és a kínai hitel, a Belgrád-Budapest gyorsvasút, amelyek még egy darabig elősegíthetik a növekedést. De később ezek már súlyos államháztartási hiányként üthetnek vissza, hiszen nem értelmes beruházások, de törleszteni kell majd őket.

Az interjú teljes formában a Piac & Profit következő számában olvasható! 

piacesprofit.hu

Kapcsolódó cikkek

Egyre nagyobb a szakadék a cégvezetők és a munkavállalók közt

2017. május 12. 08:39
Nőtt a különbség az amerikai nagyvállalati vezetők és a munkavállalók jövedelme között tavaly. A tőzsdén jegyzett ötszáz legnagyobb részvénytársaság vezetői 2016-ban átlagosan 13,1 millió dollárt kerestek, 347-szer többet egy átlagos munkavállalónál. Egy évvel korábban 335-szörös volt a különbség - derült ki az AFL-CIO amerikai szakszervezeti szövetség éves jelentéséből.

Japánban is nagyra értékelik a magyar minőséget

2016. március 18. 07:54
A Foodex Japán 2016 élelmiszeripari szakkiállításon Magyarország 100 négyzetméteres standdal, 15 kiállítóval képviselteti magát. A magyarok libamájjal, hústermékekkel, mézekkel, borokkal mutatkoznak be - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.