Randstad: Feje tetejére állt a munkaerőpiac

2021. április 13. 08:01
Gyors felpattanás várható a munkaerőpiacon, a nyitott pozíciók számában hamarosan elérjük a tavalyi első negyedévben látott csúcsot. A munkaerőhiány visszatér – mondta a növekedés.hu-nak Baja Sándor, a Randstad Hungary ügyvezető igazgatója. A világ legnagyobb HR szolgáltatója szerint az idősgondozás, az egészségügy és az oktatás hatalmas kereslet elé néz. A járvány másfelől jelentős változásokat hozott. A dolgozók 33 százaléka kevesebb, mint húsz percen belül ébredés után már dolgozik is reggel. Az otthoni munkavégzés hatékonysága pedig az irodai jelenléttel keverve nem marad el a tisztán irodai munkavégzésétől. Ha a távmunka állandósul, akkor a munkavállalók 34 százaléka valószínűleg lakhelyet változtatna.
Randstad: Feje tetejére állt a munkaerőpiac

A magyar és bármely más gazdaság kiváló barométere a HR-szolgáltatások alakulása, azaz mennyi új munkaerőre van szükség, legyen az állandó- vagy kölcsönzött állomány – mutatott rá Baja Sándor, a Randstad Hungary ügyvezető igazgatója.

A mostani gazdasági válságban a rendelés szintet vizsgálva megállapítható, hogy szerencsére nem egy elhúzódó válság van kialakulóban, hanem gyors felpattanás tanúi lehetünk.

Ez nem jelenti azt, hogy a turizmus és a vendéglátás tetszhalott állapotán túl minden nagyszerű lenne, hiszen az autóipar, az irodapiac és számos más ágazat is paradigmaváltásokon megy át.

Ezeknek egy részét az állami, nemzetközi szabályozók indították be: például a CO2-kibocsátás ellenőrzése miatt az autógyárak kénytelenek korlátozni a nagyteljesítményű gépkocsik értékesítését, hiába lenne komoly kereslet rájuk. Ezt a turbótöltők gyártója szenvedi meg.

Home office

A másik érdekes változás a munka helyének kérdése – világított rá a Randstad ügyvezető igazgatója.

Kiderült, hogy az otthoni munkavégzés hatékonysága az irodai jelenléttel keverve, nem marad el a 100 százalékos irodai munkavégzésétől. Érdekes statisztika: a dolgozók 33 százaléka kevesebb, mint húsz percen belül ébredés után már dolgozik is reggel (Yougov, 2021 március).

Ha bárhonnan el tudjuk végezni a munkát, akkor a budapesti lakhely nem kötelező.

Adózási szempontból a határokon átnyúló munkavégzésre nem találtak még megoldást, de tudni kell, hogy rengeteg magyar manapság itthonról dolgozik, miközben a londoni fizetést kapja – fejtette ki Baja Sándor. Ez abból a szempontból érdekes, hogy ezek a munkavállalók itthon fogyasztanak, de nem itthon adóznak.

A fent említett tanulmány (Yougov) szerint, ha a távmunka állandósul, akkor 34 százalék valószínűleg lakhelyet változtatna.

A HR szakembereknek pedig fel van adva a lecke hiszen, ha otthonról dolgozunk, könnyebben váltunk munkahelyet, hogyan tudják a dolgozók hűségét, céghez való kötődését erősíteni?

Hozzá kell tenni, hogy a Randstad Workmonitor legfrissebb 2021 áprilisában publikált tanulmánya szerint részben vagy teljesen az otthonról dolgozók 78 százaléka visszatérne az irodába. Ha ehhez be kell oltatni magukat, 75 százalék meg is tenné ezt.

Visszatér a munkaerőhiány?

A Randstad világszintű kölcsönzött munkaerő állománya a tavaly márciusi szint felett van, itthon Magyarországon a nyitott pozíciók számában elérjük lassan a tavalyi csúcs első negyedéves szintjét.

Mi történik tehát? Visszatér a munkaerőhiány, amit nem feltétlenül csak a gazdaság élénkülése okoz.

Baja Sándor szerint a demográfiai rémálom tovább folytatódik.  Idén 151 ezer honfitársunk megy nyugdíjba és 99 ezren vannak a 18 évesek, ami persze nem jelenti azt, hogy belépnének a munkaerőpiacra.

Fontos és szükséges a gyerekvállalási kedv ösztönzése, de sajnos csak lassítja és nem pótolja a kieső munkaerőt, mint ahogy Európában sehol sem reprodukáljuk magát az emberiség – véli a Randstad Hungary ügyvezető igazgatója. Fel kell tenni a kérdést, honnan lesz munkaerőnk?

Automatizáció és digitalizáció

Az automatizálás és digitalizálás átrendezi a munkát, de nem szünteti meg a munkaerő iránti keresletet. Sőt! Nagyon sok olyan állás keletkezik, amiről 10 éve még nem is hallottunk. Nem csak az IT szakokra kell gondolni Baja szerint, hanem más funkciókra is. Ha megnézzük a Randstad sok száz meghirdetett állását, akkor nagyon sokról halvány fogalmunk sincs, hogy mit takar a pozíció a név alapján.

Ezeken túl minden, ami az emberi kapcsolatokban fontos: idősgondozás, egészségügy, oktatás hatalmas kereslet elé néz.

Ha nem sikerül megszerettetni a matekot, fizikát, akkor legalább az emberi törődés felé fordítsuk gyerekeinket – tette hozzá a Randstad ügyvezető igazgatója.

Eltérő elképzelések

Ráadásul a baj az, hogy a kereslet és a kínálat nagyon messze esik egymástól a munkaerőpiacon.

A Randstad tavaly Hollandiában felajánlotta 13 ezer friss munkanélkülinek, hogy hasonló szintű foglalkozásra ingyen átképzi őket, amivel biztos álláshoz juthatnak. Találják ki: kevesebb, mint ezer ember jelentkezett!

Az élethosszig tartó tanulás és rugalmasság szép szlogen, de a valóságban erre az emberek kis része nyitott csak. Nem is beszélve arról, hogy a nehezebb fizikai, például mezőgazdasági munkára sokan nem hajlandók. Hiába 16 százalékos a munkanélküliség Spanyolországban, az epret román vendégmunkások szedik le.

Lakhatás

A külföldi munkavállalás kérdésében nagyon jó gondolat, hogy a nyugati megfizethetetlen lakhatással szemben a családok lakáshoz jutását nagyon erősen támogatjuk itthon, ezzel marasztalva a munkaerőt.

Már két éve azt tapasztaljuk, hogy több hazatérő munkavállaló van, mint amennyi elmegy – mutatott rá Baja Sándor.

Ebben segít a hazai bérek emelkedése, de az is, hogy Nyugat-Európában a tavalyi válság során a külföldieket küldték el első körben. Persze a vendégmunkások vendéglátó- és autóipari kitettsége is szerepet játszik.

A válság előtti a Randstad müncheni, amszterdami, londoni állásbörzéin - melyeket a helyi diplomáciai képviseletek támogattak - nagyon sok érdeklődő volt, akikből sokat magyarországi munkához juttatott a munkaerő-közvetítő vállalat.

Tartalékok a munkaerőpiacon

Elodázhatatlan a meglevő munkaerő-piaci tartalékok feltárása.

Baja Sándor elmondása alapján nem lehet a fekete- vagy szürkemunkát tovább tolerálni egy embernél sem, nemhogy félmilliós nagyságrendben.

Ez az életképtelen vállalkozásokba ragasztja az embereket, kárt okozva az államnak, a fehéren dolgozó versenytársaknak, és nem utolsósorban megfosztva az embereket az egészségügyi ellátás, tisztes nyugdíj, a fizetett szabadság elemi jogától.

A mélyen nyugat-európai szint alatti diákfoglalkoztatottság problémáját meg kell vizsgálni és sajnos a nyugdíjkorhatár kérdését is elő kell venni. Baja nem automatikusan a korhatár emelését javasolja, hanem egy olyan rendszert, amelyben az egyén választani tud: ha akar, illetve egészségi állapota engedi, akkor maradjon tovább a magasabb nyugdíj reményében.

Migráció keretek között?

Magyarország ezer éve egy olvasztótégely. Szvatopluk szlávjaival, akik előttünk itt voltak egyesültünk, majd István király Gizella feleségével megérkeztek az első német lovagok. Cigányok, zsidók és még megannyi náció lakhelye a Kárpát-medence, és mindannyian magyarok lettünk.

Kanadához hasonlóan meg kellene fontolni, hogy akikre szükségünk van, azokat egyesével engedjük be, éljenek, dolgozzanak velünk természetesen elfogadva törvényeinket, tolerálva szokásainkat – tette hozzá Baja Sándor.

www.novekedes.hu

Kapcsolódó cikkek

Nemet mondott a 400 túlórára a Spar

2019. január 10. 08:26
A vállalat egyetért a KDFSZ meglátásaival, és nem akar változtatni az évek óta érvényben lévő szabályokon.

ENYHÜL EGYES TÁMOGATÁSOKHOZ KAPCSOLÓDÓ MUNKAERŐMEGTARTÁSI KÖTELEZETTSÉG

2022. augusztus 23. 12:49
A háborús gazdasági környezet és az extrém aszályhelyzet rendkívül súlyosan érinti az agráriumot. Ezt mérlegelve, a Vidékfejlesztési Program keretében támogatott beruházásoknál, a foglalkoztatás szinten tartásához kötődő előíráshoz kapcsolódó jogkövetkezmény enyhítéséről született döntés.