Rétvári Bence széleskörű egyeztetést sürget a közoktatásról A civil közoktatási platform törvénytervezetet dolgozna ki

2016. február 17. 11:45
Minél szélesebb körben kell egyeztetni a közoktatásról - hangsúlyozta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. A civil közoktatás platform munkacsoportot hoz létre egyebek között a tiltakozó akciók összehangolására, valamint egy közoktatási és szakképzési törvénytervezet kidolgozására.

A legnagyobb szakszervezetek mellett a szülők és a diákok, a tanulók leendő munkaadóinak képviselőivel éppúgy tárgyalnak, mint a Magyar Rektori Konferenciával, a magyar Tudományos Akadémiával és a Magyar Művészeti Akadémiával, a nemzetközi kitekintés érdekében pedig az OECD illetékeseivel is tárgyalnak a megbeszéléseken – jelezte Rétvári Bence az M1 aktuális csatornán.

Mint mondta, biztos abban, hogy a Köznevelési Kerekasztal „az a hely, ahol aki részt vesz, az része lesz a döntéseknek”.

Az államtitkár szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) szervezeti átalakításairól várható a leggyorsabb megegyezés, ugyanakkor vannak pontok, ahol a kormányzat nem kíván változtatni; ezek között említette az állami intézményfenntartást és az ingyenes tankönyvellátást.

Rétvári Bence megjegyezte: idén harmincnégymilliárd forintot fordít a kormányzat a pedagógus életpályamodell bevezetésére, „de ezen túlmenő bérkövetelésekről már nem tudunk tárgyalni”.

A civilek hangsúlyozták: nem kívánnak részt venni a kerekasztal munkájában

Az ötven oktatási szakmai szervezet, szakszervezet és tiltakozó mozgalom részvételével kedden Budapesten megalakult civil közoktatási platform közölte, hogy a platformhoz csatlakozó szervezetek támogatják a pedagógus sztrájkbizottság huszonöt pontos, valamint a Tanítanék mozgalom négy pontos követeléslistáját. Hangsúlyozták, hogy nem vesznek részt a kormány által létrehozott köznevelési kerekasztal munkájában, de érdekeltek a kormánnyal folytatott nyílt, minden érdekelt bevonásával folyó tárgyalásokban.

Az alakuló ülés döntését ismertetve azt írták, a platformhoz csatlakozó szervezetek létrehoznak egy munkacsoportot a tiltakozó akciók összehangolására, az akut problémák gyors megoldását célzó azonnali követelések összegzett listájának elkészítésére, továbbá egy hosszú távú alternatív közoktatási stratégia, valamint egy közoktatási és szakképzési törvénytervezet megalkotására.

A fórum keddi budapesti ülésének első fél órája volt a sajtó számára nyilvános.

 

Forrás http://magyarhirlap.hu/cikk/47886/Retvari_Bence_szeleskoru_egyeztetest_surget_a_kozoktatasrol#sthash.AKFfEe66.dpuf

Kapcsolódó cikkek

Az X-esek viszik a hátukon a cégvilágot

2019. július 19. 10:55
Az 1965 és 80 között született X generáció rendületlenül őrzi vezető szerepét a magyar vállalkozások körében, gyakorlatilag 20 éve cipelik a vállukon a cégvilágot - derül ki az Opten és az Emocionális Marketing Kft. közös kutatásából. Ez a másik oldalon azt jelenti, hogy az egyébként nyitottnak, innovatívnak és kreatívnak leírt Y generáció vállalkozó kedve mégsem olyan jelentős, mint ami ezekből a tulajdonságokból adódna.

25 ezer hektár állami földet adnak haszonbérbe a nemzeti park igazgatóságok

2020. július 23. 08:10
2020. augusztus 1-jétől összesen több, mint 25 ezer hektár állami tulajdonú földre vonatkozó haszonbérleti pályázatot írnak ki a nemzeti park igazgatóságok – jelentett be Nagy István agrárminiszter.