Segédletet készített a NÉBIH a vendéglátósoknak az allergénekről szóló tájékoztatáshoz

2017. augusztus 31. 09:14
 
Segédletet állított össze a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a vendéglátó vállalkozók részére arról, hogy miként tájékoztassák vendégeiket a felszolgált ételek allergén összetevőiről. Az iránymutató dokumentum a kötelezően betartandó jogszabályi előírások mellett hasznos, gyakorlatias tanácsokat is tartalmaz annak érdekében, hogy a vendéglátók pontos, szakszerű információkkal segíthessék a fogyasztók tudatos és felelős ételválasztását.

Az ételek egyes összetevői néhány embernél allergiás reakciót vagy intoleranciát válthatnak ki, ami súlyos tünetekkel járhat, egészséget és életet veszélyeztető helyzeteket is előidézhet. Éppen ezért az élelmiszer-vállalkozókat, vendéglátókat jogszabály kötelezi arra, hogy az általuk kínált élelmiszerek allergiát és intoleranciát okozó összetevőiről pontos tájékoztatást nyújtsanak vendégeiknek. A vendégek a megkapott információk alapján dönthetik el, hogy elfogyasztják az ételt vagy elutasítják azt.

A NÉBIH által összeállított segédlet a pontos, felelősségteljes és megfelelő dokumentumra alapozott tájékoztatáshoz nyújt megbízható támpontot.

A részletes segédlet letölthető a NÉBIH honlapjáról.

http://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/21442/08_30_Allerg%C3%A9n+%C3%BAtmutat%C3%B3/8a946e4e-753b-409e-a85e-e83b0c9a17f9

http://portal.nebih.gov.hu/-/segedletet-keszitett-a-nebih-a-vendeglatosoknak-az-allergenekrol-szolo-tajekoztatashoz

Kapcsolódó cikkek

Lázár: Orbán Viktor utasította az agrárminisztert a magyar földek miatt

2018. március 09. 08:11
Orbán Viktor miniszterelnök utasította Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert, hogy a tárca dolgozzon ki új jogi eszközöket a külföldiek magyarországi földszerzésének megakadályozása érdekében. A mára kialakult helyzet előzménye, hogy az Európai Bíróság a napokban olyan állásfoglalást hozott, amely szerint a külföldiek földszerzését is szabályozó magyar földforgalmi törvény nem felel meg az uniós jogi normáknak.

Polip és lazac egy penészes hűtőházban

2016. szeptember 26. 08:41
Több mint 2,5 tonna lejárt, jelöletlen és ismeretlen eredetű élelmiszer megsemmisítését rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A csomagolással is foglalkozó vecsési hűtőházat üzemeltető vállalkozás milliós nagyságrendű bírságra számíthat.