Segítség a jégesőkárosult gazdáknak

2016. június 22. 08:29
2016. június 21-én reggel ismételten súlyos károkat okozott a jégverés Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és Békés megye északi részében is. A károsodott növénykultúrák köre és a jégesőkárok konkrét mértéke ugyan még nem állapítható meg, de a kárfelmérések a termelői kárbejelentéseket követően megkezdődnek. Fontos, hogy minden kárt szenvedett gazda 15 napon belül megtegye a kárbejelentését.

A termelői kárbejelentéseket 15 napon belül tehetik meg a károsult gazdák az agrárkár-enyhítési rendszerben. A Kárenyhítési Alapban a jövő év elején rendelkezésre álló mintegy 24 milliárd forint elegendő fedezetet nyújt a károk kezelésére, a szaktárca 100%-os költségtámogatásban részesülő, kedvezményes hitellel is segíteni kíván a károsult gazdákon.

Az agrárkár-enyhítési rendszerben részt vevő gazdálkodóknak (idén június 17-ig lehetett jelentkezni tagnak az Egységes Kérelem benyújtásának keretében) a mezőgazdasági káraikat - beleértve a mostani jégesőkárt is - a mezőgazdasági káresemény bekövetkezésétől számított 15 napon belül kell bejelentenie a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal honlapján elérhető Mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer elektronikus alkalmazáson keresztül az aktuális, károsodott terület megjelölésével.

A károsult gazdának 2016. november 30-ig kell majd benyújtani a teljes gazdasági évre vonatkozó kárenyhítő juttatás iránti kérelmét, szintén az MVH fentebb említett elektronikus alkalmazásán keresztül. Ha a hozamérték legalább 50%-ára valamilyen mezőgazdasági biztosítással is rendelkezik, akkor a hozamérték-csökkenés 80%-át, ha nem rendelkezik biztosítással, akkor a 40%-át kaphatja majd meg kárenyhítő juttatás formájában 2017. március 31-ig. A Kárenyhítési Alapban a jövő év elején rendelkezésre álló mintegy 24 milliárd forint bizonyosan elég lesz az uniós szabályok szerinti legmagasabb összegű kompenzációra és a károsult gazdáknak nem kell számolniuk forráshiány miatti támogatáscsökkentéssel.

Az országos jégeső-elhárítási rendszer működtetése jogszabályi kereteinek kidolgozásán túlmenően a Földművelésügyi Minisztérium minden rendelkezésére állό eszközzel segíteni kíván a jégesőkárral érintett gazdákon. Ezért az agrárkár-enyhítési rendszer nyújtotta védelmen túl, illetve a rendszerben tagsággal nem rendelkezőkre is gondolva a közeljövőben a mostani jégesővel sújtott települések gazdálkodói számára is elérhető teszi a tavalyi évben jégeső vagy az idei évben fagy által okozott károkat szenvedett gazdálkodók számára kidolgozott, 100%-os költségtámogatásban részesülő, kedvezményes hitel lehetőségét.

Forrás: promenad.hu /  FM

Kapcsolódó cikkek

Lazább munkaidő-szabályozást javasolnak Németországban

2017. november 15. 10:38
A német gazdaság versenyképességének érdekében rugalmasabbá kell tenni a munkaidőről szóló szabályokat – sürgeti a német kormány mellett működő független gazdaságpolitikai tanácsadó testület, az úgynevezett gazdasági bölcsek tanácsa.

A kollektív tárgyalások és bérpolitikák összehangolásáról

2018. augusztus 09. 12:30
Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ESZSZ – amelynek a LIGA Szakszervezetek 1995-től teljes jogú tagja) 2018 júliusában közzétette a kollektív tárgyalásokkal és a bérpolitikával kapcsolatos álláspontját. Az alábbiakban az állásfoglalás nem hivatalos fordítása olvasható.