Soros György nagyot kaszálhat az agrárbizniszben Trump miatt

2017. február 10. 07:40
Soros György dollármilliárdos is komoly hasznot húzhat abból, ha Donald Trump amerikai elnök továbbra is déli szomszédja megleckéztetésére törekszik. A magyar származású üzletember is résztulajdonosa egy olyan dél-amerikai agrárvállalatnak, amely több millió tonna mezőgazdasági terméket lenne képes a mexikói piacra zúdítani, ha az USA terményei kiszorulnánk onnan az egyre feszültebbé váló USA-mexikói viszony miatt.
 

Soros György, magyar származású dollármilliárdos is befektetője annak a dél-amerikai mezőgazdasági vállalatnak, amely a közeljövőben Mexikóval kíván gabonakereskedelmet folytatni. Amióta Donald Trumpot megválasztották az USA elnökének, rohamosan romlanak az amerikai-mexikói kapcsolatok. Sokan attól tartanak, hogy a NAFTA (Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény) meglebegtetett átdolgozásával az áruk és szolgáltatások szabad mozgása is veszélybe kerül, ami – egyebek mellett – a mezőgazdasági termékek kereskedelmét is súlyosan érintheti a paktumot aláíró USA, Mexikó és Kanada között.

Az amerikai kukorica, rizs és tejtermékek legnagyobb felvevőpiaca ma Mexikó. Tavaly 17,7 milliárd dollárban vásárolt agrárproduktumokat északi szomszédjától, kukoricaimportjának például 98%-a származott az Egyesült Államokból – írta a Financial Times. Elképzelhető, milyen gondokat okozna, ha ez a stabil ellátóbázis egyik napról a másikra bizonytalanná válna. Itt jön képbe a Soros Györgyöt is a befektetői közt tudó (luxemburgi székhelyű, de Dél-Amerikában sok ezer hektárnyi földet birtokló) Adecoagro, amely évente közel 2 millió tonna terményt takarít be Argentínában, Brazíliában és Uruguayban. Mexikó fontos piacunkká válhat, ha Trumpnak továbbra is problémái lesznek az országgal – mondta Mariano Bosch, az Adecoagro vezérigazgatója.


A szabadkereskedelem és a rövid távú vasúti szállítás lehetősége egyelőre az amerikai kereskedők malmára hajtja a vizet. Ugyanakkor azt ők is elismerik, hogy Mexikónak vannak más lehetőségei is, hiszen 45 országgal kötött szabadkereskedelmi egyezményt (ezzel világrekordernek számít), és bármikor Dél-Amerika felé fordulhat. 

Ha Trump tovább „izmozik” vele, valószínűleg megerősíti kapcsolatait a csendes-óceáni térség államaival – mindenekelőtt Ausztráliával és Új-Zélanddal – is, amint azt már Ildefonso Guajardo Villarreal gazdasági miniszter is felvetette. Ez viszont aligha jönne jól a közép-nyugati farmereknek, akik novemberben zömmel Trumpra szavaztak, de most nyugtalankodva figyelik intézkedéseit, hiszen exportpiacokat veszíthetnek. A megszólalók közé állt Dave MacLennan, a minnesotai Cargill vezérigazgatója is, akinek gabonafélék, olajos magvak és egyéb termékek felvásárlásával, feldolgozásával és forgalmazásával foglalkozó vállalata igencsak megsínylené a mexikói piac (és munkaerő) elvesztését.


A feszült helyzetben kiváló üzletet szimatoló Adecoagro holland és katari befektetők mellett 9,5%-ban Soros György tulajdonát képezi. A vállalat 434 ezer hektárnyi földet birtokol, illetve mellette rizs- és cukormalmokat, valamint tejfeldolgozó üzemeket. Elsődleges piacaik afrikai, ázsiai, közel-keleti és közép-amerikai országok, Mexikóval viszont egyelőre nem állnak kereskedelmi kapcsolatban. Soros György 11,92 millió Adecoagro-részvényt birtokol (ez a teljes portfóliójának 4%-a), és a vállalat a kedvencei közé tartozik, mert nagy növekedési potenciált lát benne.

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Működésképtelen lenne a magyar mezőgazdaság támogatások nélkül

2018. május 30. 09:31
Jelenleg a magyar mezőgazdaságot a támogatások tartják életben, ami nélkül működésképtelen lenne – jelentette ki a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója kedden Debrecenben – közölte az MTI.

A korkedvezményes nyugdíjrendszer után Egészség vagy korai nyugdíjazás

2018. március 09. 08:58
A probléma
A korkedvezményes nyugdíjrendszer megszüntetésére úgy került sor, hogy a jogalkotó elmulasztotta kezelni azoknak a munkavállalóknak a problémáját, akik önhibájukon kívül már nem tudtak további jogszerző időt szerezni. Ennek következményeként előfordulhat, hogy az adott munkavállalónak már csak néhány napja hiányzik ahhoz, hogy plusz egy év korkedvezményt kapjon. Ennél is nagyobb problémát jelent, hogy a régi rendszer úgy szűnt meg, hogy semmi nem lépett a helyébe, így támogatás nélkül maradtak azok a munkavállalók, akik különösen megterhelő munkakörülmények között dolgoznak.