Sorsfordulónál az agrárium

2018. május 28. 09:27
A Közös Agrárpolitika, a nemzeti agrártámogatási rendszer, a sertéstenyészés és húsipar, továbbá a szójatermesztés jövőjét vitatták meg a Nyugat-Magyarországi Agrárfórum résztvevői Pápán. Az előadók hangsúlyozták: sorsfordulónál a magyar agrárium.

A 22. Pápai Agrárexpo keretében a Net Média Zrt. által szervezett konferencia nyitó előadásában Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke ismertette a NAK által kidolgozott, a magyar agrár- és élelmiszer-gazdaság fejlesztésére irányuló, kormányzati stratégiai tervezést segítő javaslatcsomagjának főbb pontjait. Kitért arra, hogy a jelenlegi kedvezmények megtartása mellett szükséges lenne alakítani az őstermelői rendszert, hogy az őstermelés ne adózási, hanem működési forma legyen.

A NAK szerint fontos volna, ha a termőföld használója egyben a tulajdonos is lenne. Meg kell szüntetni ugyanis azt az anomáliát, hogy bérleti díjak formájában évente 100-200 milliárd forint szivárog el az ágazatból, nagyjából ugyanannyi, mint amennyi területalapú támogatás érkezik.

Nemzetközi jó gyakorlatok alapján rendezni kellene az öröklési kérdéseket, megkönnyíteni a gazdaságátadást, valamint a kis értékű földrészletek adásvételét. A mérethatékonyság és exportképesség növelése érdekében fontos az önkéntes termelő szerveződések további ösztönzése is.

 

Győrffy Balázs: meg kell akadályozni a tőke kiáramlását az agráriumból
Győrffy Balázs: meg kell akadályozni a tőke kiáramlását az agráriumból
Fotó: Pap Edina

 

A NAK a gazdaság fehérítése érdekében további áfa-csökkentést javasol. Győrffy Balázs fölhívta a figyelmet arra, hogy lehetőség szerint „ki kell maxolni” a nemzeti támogatásokat, és az Európai Uniós támogatásoktól függetlenül el kellene érni azt, hogy 2020 után a vidékfejlesztési programban a mostani 1300 milliárd forint helyett 2000 milliárdos forrás álljon rendelkezésre. A termésbiztonság érdekében fontos volna az öntözhető terület bővítése, a NAK tervei szerint az elkövetkező 20 év alatt a jelenlegi 80-100 ezer hektárról egymillió hektárra. Az utóbbi hetek, hónapok történései alapján sürgető szükség lenne az állattenyésztésre és az élelmiszer-feldolgozásra is kibővíteni a kárenyhítési rendszert.

A délután folyamán szakemberek, politikusok és vállalatvezetők, megoldásokat keresve kerekasztal-beszélgetéseken vitatták meg az magyar agrárium legidőszerűbb kihívásait. A résztvevők egyetértettek abban, hogy az élelmiszer-ellátás, azon belül is a minőségi élelmiszer-termelés biztonsága, a növekvő igények kielégítése a környezetvédelmi és fenntarthatósági követelmények figyelembe vételével, az állat- és növény-egészségügyi kihívások közepette kizárólag hatékonyságnöveléssel, technológia-fejlesztéssel, innovációval és előre mutató agrárpolitikával alapozható meg.

A különböző pártok szakpolitikusai a 2020 utáni közös agrárpolitika május elején közzétett tervezetének fényében a hazai támogatási rendszer jövőjével kapcsolatba ütköztettek véleményeket. Javaslatok hangzottak el arra vonatkozóan, hogy miként lehetne mérsékelni a támogatás-elszivárgást, az ágazat elöregedését, illetve hogyan lehetne az a vidéki életet, az agráriumot vonzó, kiszámítható és jövedelmező életpályává tenni a fiatalok számára.

 

Dr. Nemes Imre (NÉBIH), Kovács László (Pápai Hús Kft.), Csala Károly (MCS Vágóhíd Zrt.) és Babati Zoltán (VHT) Fórián Zoltán agrárszakértő moderálásával az afrikai sertéspestis okozta kihívásokra adható válaszokat keresték
Dr. Nemes Imre (NÉBIH), Kovács László (Pápai Hús Kft.), Csala Károly (MCS Vágóhíd Zrt.) és Babati Zoltán (VHT) Fórián Zoltán agrárszakértő moderálásával az afrikai sertéspestis okozta kihívásokra adható válaszokat keresték
Fotó: Pap Edina

 

A második szekcióban a magyar és nemzetközi sertéshús-piacot tekintették át a résztvevők, és a piaci lehetőségeket boncolgatták a sertéspestis árnyékában. Hazai hústermelő cégek vezetői számoltak be arról, hogy miként változtattak termelési és kereskedelmi politikájukon a gazdaságosság fönntartása érdekében. Javaslatok hangzottak el arra vonatkozóan, miként lehetne élénkíteni a belső fogyasztást, többek között a Kiváló Magyar Sertéshús-védjegyes termékek marketingjének erősítésével.

Hangsúlyos téma volt a sertéspestis terjedésének megelőzésének lehetőségei és stratégiája, illetve piacvesztés megakadályozása érdekében nemzetközi lobbi a regionalizáció érdekében, ami alapján lehetőség van egy ország betegségektől elismerten mentes területeiről sertéshúst értékesíteni.

Harmadik témakörben a hazai szójatermelés bővítésének lehetősége, illetve a nemzetközi szójapiac áttekintése került a porondra. Az előadók kiemelték, hogy a hazai szójaszükségletének csupán az egyötödét termelik meg a magyar gazdák. A szója „tudásigényes növény”, megfelelő szaktanácsadással, terméktanácsadással, fajtaválasztással költséghatékonyan megtermelhető sikernövény, a „jövő gabonája” lehet a szója. A szakemberek hangsúlyozták, hogy a GMO-mentes magyar szója az igényes külföldi piacokon is keresett és jól jövedelmező termény lehet.

A konferencia előadásairól és vitafórumairól részletesen a Magyar Mezőgazdaság hetilapban olvashat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Ezek az ösztöndíjas foglalkoztatás főbb szabályai

2017. augusztus 25. 08:15
Ösztöndíjas foglalkoztatásra a felsőfokú végzettség megszerzését követően egy alkalommal, 9 és 12 hónap közötti határozott időre van lehetőség. Bár a felek között nem munkaviszony jön létre, a munka törvénykönyve több rendelkezését is alkalmazni kell. A foglalkoztatottnak fizetett ösztöndíj járulékalapot képező jövedelemnek minősül, ugyanakkor a havonta az ösztöndíjnak a minimálbért meg nem haladó mértéke mentes az szja-fizetési kötelezettség alól.

Rohamosan urbanizálódik a bolygó

2017. október 10. 11:57
A jelenségben szunnyadó potenciál kiaknázásához érdemben növelni kell a gazdálkodók termelékenységét.