Stratégiai együttműködést kötött az agrárkamara és a MÉDOSZ

2018. február 14. 08:30
A vidék megtartó erejének növelése érdekében stratégiai együttműködést kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Mezőgazdasági, Erdészeti, Élelmiszeripai és Vízügyi Dolgozók Szakszervezetével (MÉDOSZ) kedden.

Zászlós Tibor, az agrárkamara mezőgazdaságért felelős alelnöke Budapesten a megállapodás aláírásakor elmondta, hogy szorosabbra kívánják fűzni a kamara és a szakszervezet között már évek óta meglévő gyakorlati együttműködést.

Közös célnak nevezte a stabil munkalehetőségeket feltételező vidéki életminőség-javulást, ezzel a vidék megtartó erejének növelését.

A mezőgazdaság és az élelmiszeripar 2010 óta jelentősen bővült, ebben az időszakban több mint 70 ezer új munkahely jött létre, a kibocsátás másfélszeresére, 2017-re 2500 milliárd forint fölé nőtt, míg az export 2016-ra harmadával, 8 milliárd euróra bővült - ismertette.

Megjegyezte ugyanakkor azt is, hogy a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban a növekvő foglalkoztatási tendencia mellett megjelent a munkaerőhiány. A munkaerő bővítése és megtartása egyik fontos eszközének nevezte a szakképzést, és hangsúlyozta, hogy ezen a területen szorosabban működnek majd együtt a tervek szerint.

fotó: nak.hu

Huiber Tibor, a MÉDOSZ elnöke a közös munka egyik legfontosabb elemének tartotta a stabil, rendezett munkaügyi kapcsolatok biztosítását, de szavai szerint a munkavédelem, munkajog és a nemzetközi kapcsolatok területén is segítséget jelent az együttműködés.

agrotrend.hu / MTI

Kapcsolódó cikkek

Húsvéti számvetés: 7 milliónál is nagyobb a bírság

2018. március 28. 20:02
Lezárult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első időszaka. A hatóság elsősorban a húsvéthoz kapcsolódó termékeket, illetve az ilyenkor kiemelt forgalmat bonyolító élelmiszer-vállalkozásokat vizsgálja. A szezonra jellemző termékek mellett, az akció új elemeként, a tojásfestékeket is megvizsgálta a Nébih, ami igazán megnyugtató eredményt hozott.

A helyi termék még nem hívószó

2017. augusztus 22. 08:21
Furcsa helyzetnek tűnik, de ha az ember bemegy bárhol az országban egy nagyobb élelmiszerboltba, elvétve talál csak olyan terméket vagy terményt, amely az adott település környékéről, vagy akár csak az ottani tájegységből származik. Miért nem lehet Csopakon csopaki bort kapni? Kecskeméten kiskunságit? Balatonvilágoson Hedon söröket? Vagy mégiscsak lehet?