Sürgősen kellene egymilliárd euró a súlyos válság miatt

2016. június 13. 08:11
Legalább egymilliárd eurós uniós pénzügyi csomag kidolgozását sürgetik a visegrádi országok agrárkamarái a válságban lévő tej- és sertéstermelők számára. A kamarák vezetői felszólították az Európai Bizottságot, hogy tegyen meg minden szükséges lépést az orosz embargó feloldása érdekében.

A tejtermelők és a sertéstenyésztők helyzete továbbra is rendkívül nehéz, a piaci krízis enyhülésének alig, vagy egyáltalán nem mutatkoznak jelei – állapították meg a Visegrádi Együttműködés (a Cseh Köztársaság, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország) agrárkamaráinak képviselői, akik a csehországi Czajowicében találkoztak. A sertéshúsárak – az utóbbi időben tapasztalt kismértékű emelkedés ellenére – továbbra is jelentősen elmaradnak a tavalyitól. Az előrejelzések alapján az uniós tejtermelés gyors bővülése, az orosz embargó, illetve a kínai piac szűkülése miatt a tej termelői ára továbbra is alacsony marad. A Visegrádi Országok helyzetét tovább nehezíti a tej- és a tejtermékek tömeges beáramlása Nyugat-Európából Közép- és Kelet-Európába, ami az árak intenzívebb csökkenését idézi elő – áll a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményében.

Annak ellenére, hogy a tej- és a sertéspiacon tapasztalható problémákért jórészt az európai politika a felelős, az Európai Unió nem talált megoldást a helyzet rendezésére, és ez a közép- és kelet-európai uniós tagállamok termelőit sújtja leginkább. Ezért a Visegrádi Országok agrárkamarái szorgalmazzák egy újabb, legalább egymilliárd eurós, a Közös Agrárpolitikán (KAP) kívüli forrásból biztosított pénzügyi csomag kidolgozást úgy, hogy az a legnagyobb árzuhanást elszenvedő tagországokat részesítse előnyben. 

Bírálják a tisztességtelen kereskedőket
A Visegrádi Országok agrárkamarái szorgalmazzák egy közös uniós szabályozási keret kidolgozását az élelmiszerellátási láncban tapasztalható tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat kezelésére. Úgy látják ugyanis, hogy a kiskereskedők hajlamosak visszaélni jelentős piaci erejükkel, és előnyben részesítik az anyaországból származó árukat, ezzel sokszor kiszorítva a helyi termékeket.


A kamarák vezetői felszólították az Európai Bizottságot, hogy tegyen meg minden szükséges lépést az orosz embargó feloldása érdekében. Javasolják emellett az intervenciós árak emelését a sovány tejpor esetében 10, a vajnál pedig 25 százalékkal. A kamarák képviselői szerint indokolt lenne a termeléstől függő önkéntes támogatási keret küszöbértékének növelése legalább a KAP I. pillérének 20 százalékára, illetve a tejtermékek és sertéshús exportjának ösztönzése az export-visszatérítések bevezetésével – tartalmazza a közlemény.

Stagnáló hozamok, késlekedő támogatások
A gabonaféléknél és az olajos magvaknál a Visegrádi Országokban nem várhatók az elmúlt öt év átlagához képest magasabb hozamok, és az esetlegesen magasabb árak sem tudják majd ellensúlyozni a tej- és a sertéságazat veszteségeit. A megreformált KAP követelményeiben végbement jelentős változások miatt ugyanakkor a gazdák támogatásai egyes esetekben több mint fél évet késtek a korábban szokásos gyakorlathoz képest. Az egyes nemzeti mezőgazdasági minisztériumoknak és azok kifizető ügynökségeiknek ezért vagy hatékonyabban kell kezelniük a helyzetet 2017-ben, vagy törekedniük kell a szabályok módosítására európai szinten. Az agrárkamarák szerint a KAP egyszerűsítése kulcsfontosságú, ezért a hangsúlyt a gazdák adminisztratív terheinek csökkentésére kell helyezni.
Forrás: agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Ennek nem lesz jó vége! Minél több a szántó, annál kevesebb az erdő

2018. július 31. 08:25
A mezőgazdasági művelésbe vont területek folyamatos növekedése jelentős kockázatot jelent az egész bolygónkra nézve. Amennyiben a jelenlegi tendenciák fennállnak, 2050-re a világ szántóföldi termőterülete hozzávetőleg 70 millió hektárral fog nőni az erdős területek rovására. De van megoldás: fenntartható intenzifikációnak nevezik.

MGYOSZ: januártól csökkenjen a szocho!

2018. október 11. 08:51
A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége nem gondolkozik két számjegyű béremelésben 2019 vonatkozásában, már jövő januártól 2 százalékkal csökkentené a szochót, és optimalizálná a cafeteriát érintő adóterheket.