Szabálytalansággal érintve

2017. április 28. 07:39
2017. április 28-a, a Munkahelyi balesetben megsérült vagy meghalt munkavállalók emléknapja. Sajnos a munkabalesetek száma évről évre töretlenül növekszik.

Nemrég publikálta az NGM Munkavédelmi Főosztálya azt a jelentést, amely évről évre a munkabalesetek alakulását összegzi. Rossz híreket kaptunk, évről évre nőnek a munkabalesetek. Számszerűen a tavalyi 21 088-ról 2016-ra 23 027-re. (És ezek csak a bejelentett balestek. Tudjuk, hogy sokszor a munkáltató hazaküldi a munkavállalót, mindent fizet, csak gyógyuljon otthon, ne legyen nyoma a balesetnek.)

Pedig a Munkavédelmi Főosztály rendszeresen ellenőrzi a munkáltatókat, a 2017-es, első negyedévi jelentése számtalan ellenőrzésről számol be. Pontosabban számosról, hiszen feketén-fehéren olvashatjuk, hogy például egy, a fémfeldolgozási tevékenységek munkavédelmi célvizsgálata során a hatóság 604 munkáltatót ellenőrzött. Kevéssel az adat mögött egy másik adatot is olvashatunk: ebből 555 (91,9%) volt a „szabálytalansággal érintett” munkáltatók száma!

A hatóság 15 esetben összesen 1 190 500 forint (!) munkavédelmi bírságot szabott ki – folytatódik az adathalmaz. Az egyszerű olvasóban felrémlik, tessék mondani, mire elég ez? Megelőzésre, a munkavállalók és a munkáltatók tájékoztatására? A Munka törvénykönyve 2012-es módosítása kivette a szakszervezetek kezéből a munkavédelemmel összefüggő kérdésekben az ellenőrzési jogosultságot, de a szakszervezetek azóta is követelik, legyen beleszólásuk a munkahelyi biztonság kérdéseibe. Továbbá fenntartják azt a véleményüket is, hogy a munkavédelmi hatóság ellenőrzési jogkörét, létszámát, lehetőségeit növelni kell, a munkavédelmi kérdések eldöntésénél pedig meg kell kérdezni a munkavállalókat mint közvetlenül érintetteket is.

A Munkahelyi balesetben megsérült vagy meghalt munkavállalók emléknapjáról a Liga Szakszervezetek 2006-óta, az első emléknap óta megemlékezik. Vannak évek, amikor konferenciával, szakkiadvány publikálásával, vannak évek, amikor főhajtással és csendes megemlékezéssel az áldozatokra, a sérültekre gondolva. Mert a tudatosítás, a megelőzés még fontosabb, mint az utólagos ellenőrzés. Közös érdek, hogy ne legyenek a munkáltatók „szabálytalansággal érintve”. Mert ezek a szabálytalanságok az életünket határozhatják meg.

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Pogácsa helyett gyümölcs a meetingen: a cégek nyitottak az egészséges munkahelyi táplálkozás iránt

2018. november 05. 08:54
Az étrendi kockázatok közül az elégtelen gyümölcsfogyasztást az olajos magvak és diófélék elégtelen fogyasztása követi, majd a magas só, a kevés zöldség- és rostbevitel következik. A munkahelyi egészségfejlesztő programok azonban csökkenthetik ezeket a kockázatokat. Az általunk megkérdezett gyümölcskiszállító és catering cégek közös tapasztalata az, hogy a vállalatok egyre nyitottabbak az egészséges táplálkozás iránt, és hajlandóak a dolgozóik egészsége és motiváltsága érdekében olyan szempontokra is forrást biztosítani, melyek korábban feleslegesnek tűntek.

Fokozott munkavédelmi ellenőrzések a hőségriadó idején

2017. augusztus 02. 07:50
A péntekig elrendelt hőségriadó miatt a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkavédelmi főosztálya ismét felhívta a munkáltatók figyelmét a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében szükséges megelőző intézkedések fontosságára és figyelmeztet, hogy a területileg illetékes fővárosi és megyei kormányhivatalok járási hivatalai ebben az időszakban fokozott figyelmet fordítanak a hőséggel összefüggő munkavédelmi előírások ellenőrzésére – közölte a minisztérium.