Szabálytalanul működő tűzifatelep működését függesztette fel a NÉBIH

2017. április 10. 07:44
155 köbméter eredetigazolás nélküli tűzifát zároltak szerdán egy Fejér megyei tűzifatelep ellenőrzésekor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ellenőrei. Az vizsgálat során a tűzifatelep kereskedelmi és reklám tevékenységének tiltására is sor került a jogszerű működéshez szükséges feltételek megteremtéséig.

A faanyag kereskedelmi lánc szereplőknek tevékenységük megkezdése előtt be kell jelentkezniük a NÉBIH által vezetett hatósági nyilvántartásba, amelynek eddig már mintegy ötezren eleget is tettek.
Az ellenőrzés során a szakemberek megállapították, hogy a tűzifatelep üzemeletetője nem jelentkezett be a nyilvántartásba, valamint árusításkor nem használta a szigorú számadású nyomtatványokat. Emellett a telepen található tűzifa eredetére vonatkozóan nem rendelkezett megfelelő igazolásokkal és a forgalmazásról sem vezetett nyilvántartást. A feltárt hiányosságok szükségessé tették a tűzifatelep teljes működésének időszakos tilalmát.

A zárolt tűzifa jelentős része ukrán származású import fatermék volt, amelynek jogszerű eredetével kapcsolatban a NÉBIH kiterjeszti a vizsgálatot az importőrre is. A hatóság felhívja a faterméket importáló vállalkozások figyelmét, hogy a külföldről érkező fatermék szállítmányokat minden esetben kísérnie kell a nyomon követhetőséget, illetve a jogszerű származást igazoló dokumentumoknak, amelyeknek angol vagy magyar nyelven is rendelkezésre kell állniuk.

A faanyag kereskedelmi lánc ellenőrzésének célja, hogy a szakemberek megakadályozzák az illegális eredetű fatermékek forgalomba hozatalát. Mind a magyar, mind az EU-s szabályok szerint a kereskedelmi forgalomba bocsátott fatermékekről az értékesítőknek olyan nyilvántartást kell vezetniük, amely alapján egyértelműen megállapítható a termékek származása, jogszerű eredete. Amennyiben az ellenőrzött fatermékek és a nyilvántartás adatai nem feleltethetőek meg egymásnak, a hatóság köteles vélelmezni a fatermékek illegális eredetét.

Mindezzel biztosítható, hogy a vásárlók a megfelelő minőségű, mennyiségű és fafajú, jogszerűen kitermelt fatermékhez jussanak, valamint, hogy a jogkövető gazdálkodók, kereskedők ne kerüljenek hátrányos helyzetbe.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Az Európai Parlament módosítja az Élelmiszerlánc hatósági felügyeletéről szóló uniós jogszabályokat

2017. március 20. 08:53
2017. március 15-én az élelmiszer-ellenőrzések átfogó, uniós rendszerének szigorítását lehetővé tevő új szabályozást szavaztak meg az Európai Parlament képviselői strasbourgi plenáris ülésen. A közelmúlt hamisítási botrányai arra mutattak rá, hogy a hatóságoknak hatékonyabb eszközökkel kell ellenőrizni az élelmiszerlánc összes tagját. Elfogadta az Európai Parlament az Élelmiszerlánc hatósági felügyeletéről szóló uniós jogszabályok módosításait, amellyel így gyakorlatilag véget ért az évek óta tartó jogalkotási folyamat az Európai Bizottság, a Tanács és a Parlament között.

Jó élelmiszeripar nélkül nincs versenyképes magyar mezőgazdaság

2017. január 30. 10:52
A növénytermesztési ágazat fejlődésének kulcsa az állattenyésztésben és a non food felhasználásban van, az állattenyésztésé pedig kimondottan az élelmiszeriparban.