Szakmai párbeszéd az erdők természeti értékeinek megőrzéséért

2017. március 24. 07:07
Véget ért a WWF Magyarország és partnerei által szervezett Élő erdő-konferencia Sopronban. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a Natura 2000-célok elérése közös felelősség, amelyet szoros együttműködésben lehet magasabb szintre emelni.

A „Élet az erdőben” elnevezésű projekt keretében – az erdők világnapjához igazodva – március 21-22-én megrendezett nemzetközi konferencia fókuszában a Natura 2000 területekre vonatkozó, erdőgazdálkodással és erdőkezeléssel kapcsolatos szakmai tapasztalatok megvitatása megosztása, megvitatása állt. 
– A külföldi és hazai előadók magas színvonalú, gondolatébresztő előadásai, a szekcióbeszélgetések és terepi programok valóban azzá tették a találkozót, aminek a szervezők szánták: érdemi fórumnak, melyen az egyes érdekcsoportok valódi párbeszédet folytathattak egymással az erdőgazdálkodást érintő kérdésekről – értékelt Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programvezetője a konferencia után. – Jelentős előrelépés, hogy az olyan természetvédelmi kezeléssel kapcsolatos fogalmak, mint például a „holtfa” vagy a „mikroélőhelyek” egyre inkább a szakmai szóhasználat részévé válnak. Mindez megfelelő alapot teremt a természeti értékek eredményesebb megőrzéséhez és fejlesztéséhez.

Közel kétszáz résztvevő volt a konferencián

 

A magyar, lengyel, szlovén, német, osztrák és más EU-beli előadók számos aspektusból vizsgálták a Natura 2000 erdők kezelését. A résztvevők gyakorlati példákon keresztül átfogó képet kaptak a természetvédelmi célkitűzések érvényesítésének gyakorlatáról, azok erdőgazdálkodásba való integrálásáról. Részletekbe menően bemutatták a Natura 2000 értékek erdőgazdálkodás során való megőrzésének lehetőségeit, az elérhető természetvédelmi célú fejlesztéseket és támogatási rendszereket, valamint alkalom nyílt egyes jogszabályi kérdések megvitatására is.

Bódis Pál, a projekt koordinátora összegzésében felhívta a figyelmet arra, hogy a téma súlyát és jelentőségét mutatja a megjelent nagy számú neves hazai és külföldi szakember az erdészeti, természetvédelmi és tudományos területekről. Hozzátette, a konferencia sikerességéhez az is nagyban hozzájárult, hogy az erdészképzés alma matere, a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kara házigazdaként fogadta a szakmai fórumot.

Az előadásokról készült videófelvételek hamarosan elérhetők a projekt honlapján, a www.lifeinforests.eu címen.

nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Uniós agrárpénzek: drasztikus egyszerűsítés kellene

2017. május 24. 08:27
A Közös Agrárpolitika teljes egyszerűsítése lenne a legjobb megoldás gazdálkodói szempontból ágazati szakértők szerint. A legnagyobb probléma az, hogy nagyon sok embernek kell adni a támogatásból, és sokkal jobb lenne a rendszer "szociális háló" nélkül. A támogatást nem azoknak a gazdálkodóknak kellene kapnia, akik nem értenek a mezőgazdasághoz - hangzott el a Portfolio Nyugat-magyarországi Agrárfórumán.

Nincs mérgező tej az áruházláncok polcain

2018. május 15. 09:21
Több millió forintot követelhetett az érintett áruházaktól az UHT tejek megmérgezésével fenyegetőző személy, tettét azonban vélhetően nem hajtotta végre. A zsaroló indítékát egyelőre homály fedi, ugyanakkor ágazati forrásaink szerint azzal az eshetőséggel is számolni kell, hogy célja a hazai tejfeldolgozás ellehetetlenítése és a magyar termékekkel szembeni fogyasztói bizalom csorbítása volt.