Szeptember végéig számíthatunk munkavédelmi ellenőrzésekre a mezőgazdaságban

2018. június 12. 09:24
Megkezdődött és szeptember végéig tart a mezőgazdasági tevékenységek országos munkavédelmi célvizsgálata. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint a munkáltatók és a munkavállalók odafigyeléssel csökkenthetik a balesetek kockázatát.

A májusban megkezdett, szeptember végéig tartó időszakban a munkavédelmi vizsgálatokat a járási hivatalok tisztviselői végzik, a Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztálya által megadott szempontok alapján. A mezőgazdasági tevékenység célvizsgálatát az indokolja, hogy a baleseti veszélyforrások és az egészségkárosító kockázatok lehetősége miatt ez az egyik legveszélyesebb ágazat. (A mezőgazdaság területén 2017-ben több mint 650 munkabaleset történt, köztük 12 halálos kimenetelű. Jellemzően a halálos munkahelyi balesetek negyede-ötöde a mezőgazdaságban történik.) Az országos vizsgálat kapcsolódik a 2017 nyarán még a nemzetgazdaság tárca által indított kétéves mezőgazdasági munkavédelmi kampányhoz, melyhez a kamara külön programsorozattal is csatlakozott.

A vizsgálat a mezőgazdasággal, erdőgazdálkodással, halászattal foglalkozó munkáltatókat érinti. Az ellenőrzések során a munkabiztonsági és munkaegészségügyi követelmények megvalósulását nézik. Többek közt a munkahelyek kialakításának megfelelőségét, az előírtak szerinti étkezési lehetőségeket, az illemhely-használati és tisztálkodási lehetőségeket, az előírt ivóvíz illetve védőfelszerelések biztosítását. De például a veszélyes anyagokra, zajjal illetve rezgéssel járó munkavégzésre, hátsérülések kockázatával járó kézi tehermozgatásra, munkavállalókat érő terhelésekre vonatkozó szabályok betartását is ellenőrzik.

Jellemzően a halálos munkabalesetek negyede-ötöde a mezőgazdaságban történik, ezek nagy része traktorokkal és más gépekkel gázolás, ütközés. Emellett számos egyéb munkahelyi kockázatot is rejt az ágazat. A NAK fontosnak tartja az ágazatban dolgozók biztonságát és a biztonságos munkahelyek, munkakörök kialakítását. Ezért is hívja fel mind a munkavállalók, mind a foglalkoztatók figyelmét arra, hogy a munkavédelmi intézkedéseknek komoly jelentőségük van. Minden baleset nem kerülhető el, de a szabályok betartásával és odafigyeléssel, munkaszervezéssel, megfelelő előkészítéssel sokat lehet tenni azért, hogy csökkenteni lehessen a balesetek kockázatát.

otpagrar.hu

Kapcsolódó cikkek

A felelős munkáltatói gondolkodás befektetés

2018. szeptember 06. 09:16
Az Év Felelős Foglalkoztatója” díjat 2017-ben egy több mint 2500 munkavállalóval rendelkező kazincbarcikai székhelyű cég, a BorsodChem Zrt. kapta az 500 fő feletti foglalkoztatók kategóriájában. A díjátadás után az OFA Nonprofit Kft. a BorsodChem Zrt. HR és Kommunikációs igazgatójával, Varga Bélával beszélgetett többek között arról, hogy hogyan sikerült megfordítani a fluktuációt, hogyan reformálták meg a HR-t, és hogyan segítik a vegyészképzést a környéken.

Lássunk a jövőbe! - Már dolgoznak a 2021 utáni terveken

2016. június 21. 08:30
Az előzetes termésbecslések alapján jó eredményekre lehet számítani az idén, őszi búzából hektáronként 5 tonnás termés várható - mondta aratónapi köszöntőjében a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára.