Szétveri a kormány a nagybirtokokat

2016. május 26. 08:53
Felére csökkentette Magyarországon a nagybirtokok számát a kormány "Földet a gazdáknak!" programja. A földárverések harmadik ütemét változatlan feltételekkel bonyolítják.

Változatlan feltételek mellett licitálhatnak a gazdák a földárverések harmadik ütemében - fejtette ki Fazekas Sándor az M1 aktuális csatornán. Megítélése szerint a nyilvános árveréses értékesítésnél megbízhatóbb, átláthatóbb nincs, így nem látták szükségét a módosításnak. 

Továbbra is csak földművesek vehetnek Magyarországon földet, akik mintegy 110 ezren vannak. A szaktárca vezetője arra számít, hogy a harmadik ütemben meghirdetett 60 ezer hektár jelentős része elkel, eddigi tapasztalatok alapján egy körben átlagosan 40-60 százalék volt a vásárlási hajlandóság. 

A "Földet a gazdáknak!" program eredményeként az öt évvel ezelőtti 250-ről közel felére, 130-ra csökkent a nagybirtokok száma. A területük nagysága pedig csaknem 800 ezer hektárról, 440 ezer hektárra mérséklődött, ami a miniszter szerint igazolja, hogy egyre több kis- és közepes gazda jut földhöz és ezzel életlehetőséghez. 

A kormány célja továbbra is az agrár-középosztály erősítése, a kis- és közepes családi gazdaságok földhöz juttatása és hogy 80-20 százalék legyen a családi gazdaságok és a nagybirtokok aránya - hangoztatta a tárcavezető.

Forrás: agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Az év első felében véglegesíti az FM a Városi agrárpolitikát

2017. január 25. 12:19
„Közösségi kertészkedés a városban” címmel rendezett szakmai konferenciát a Földművelésügyi Minisztérium, melynek elsődleges célja a figyelemfelhívás volt. Emellett a tanácskozás résztvevői megvitatták az elmúlt években a témában megvalósult intézkedések eredményeit is.

Kollektív szerződés és tagdíjfizetés

2018. október 02. 10:06
Gyakran felmerül a munkavállaló részéről az a kérdés, hogy miért lépjen be a vállalati szakszervezetbe és fizessen tagdíjat, ha a kollektív szerződésben rögzített előnyök akkor is járnak a számára, ha a vállalat munkavállalója csupán és egyébként nem szakszervezeti tag.