Szja-mentesség 2019-ben egyszerűsített foglalkoztatásnál

2019. január 07. 08:56
2019-ben mennyi az egyszerűsített foglalkoztatásban szja-mentesen fizethető órabér minimálbér, illetve garantált bérminimum esetén? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény 9. § (2) bekezdés szerint az alkalmi foglalkoztatásból származó bevételből a természetes személynek nem kell jövedelmet megállapítania és bevallást benyújtania feltéve, hogy az egyszerűsített foglalkoztatásból származó bevétele nem haladja meg az egyszerűsített foglalkoztatás naptári napjainak száma és az adóév első napján hatályos kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) vagy – ha részére alapbérként, illetve teljesítménybérként legalább a garantált bérminimum 87 százaléka jár – a garantált bérminimum napibérként meghatározott összege 130 százalékának szorzatát (mentesített keretösszeg).

2019. január 1. napjától a minimálbér napi összege 6860 forint, a garantált bérminimum napi összege 8970 forint.

A mentesített keretösszeg tehát (ameddig nem kell jövedelmet megállapítani és személyi jövedelemadó bevallást benyújtani) a fentiek alapján a 2019. évben minimálbér esetén napi 8919 forint, garantált bérminimum esetén pedig 11 661 forint.

Arra ügyelni kell, hogy a megszerzett jövedelem összegébe a bérpótlékok is beszámítanak.

adozona.hu

Kapcsolódó cikkek

Korai volt az öröm: kollektív szerződés nélkül is jöhet a 400 órás túlmunka

2018. december 07. 08:50
Korai volt az öröm a "rabszolgatörvény" javaslat végleges szabályozását illetően: a Hende Csaba vezette parlamenti szuperbizottság tegnap este benyújtott egy összegző módosítót a Kósa-Szatmáry javaslathoz: eszerint évi 300 óráig veszik csak figyelembe a kollektív szerződést, a további száz túrórát a munkavállaló és a munkáltató írásbeli megállapodása alapján lehet elrendelni.

Írásos megállapodás kellene a túlórázás növeléséhez

2018. december 07. 08:23
Az éves 250 órán felül további 150 óra rendkívüli munkaidőt, „önként vállalt túlmunkát” csak úgy rendelhet el a munkaadó, ha arra írásbeli megállapodást köt a munkavállalóval – tartalmazza az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága által csütörtökön elfogadott módosító indítvány.