Szja-mentesség 2019-ben egyszerűsített foglalkoztatásnál

2019. január 07. 08:56
2019-ben mennyi az egyszerűsített foglalkoztatásban szja-mentesen fizethető órabér minimálbér, illetve garantált bérminimum esetén? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény 9. § (2) bekezdés szerint az alkalmi foglalkoztatásból származó bevételből a természetes személynek nem kell jövedelmet megállapítania és bevallást benyújtania feltéve, hogy az egyszerűsített foglalkoztatásból származó bevétele nem haladja meg az egyszerűsített foglalkoztatás naptári napjainak száma és az adóév első napján hatályos kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) vagy – ha részére alapbérként, illetve teljesítménybérként legalább a garantált bérminimum 87 százaléka jár – a garantált bérminimum napibérként meghatározott összege 130 százalékának szorzatát (mentesített keretösszeg).

2019. január 1. napjától a minimálbér napi összege 6860 forint, a garantált bérminimum napi összege 8970 forint.

A mentesített keretösszeg tehát (ameddig nem kell jövedelmet megállapítani és személyi jövedelemadó bevallást benyújtani) a fentiek alapján a 2019. évben minimálbér esetén napi 8919 forint, garantált bérminimum esetén pedig 11 661 forint.

Arra ügyelni kell, hogy a megszerzett jövedelem összegébe a bérpótlékok is beszámítanak.

adozona.hu

Kapcsolódó cikkek

Többéves bérmegállapodást szeretnének a felek

2018. november 21. 11:41
A következő két vagy három évre állapodna meg a munkaadói és a munkavállalói oldal a minimálbér és a garantált bérminimum emelésének üteméről - írta szerdai számában a Magyar Idők. 

Erdőgazdálkodás Gyántásországban

2021. október 04. 09:34
Az Őrséget egykoron Gyántásországnak hívták, utalva az erdőket uraló, nagy gyantatartalmú erdeifenyőre, de az elnevezésben kis gúnyolódás is volt a helyiek felé. Napjainkban az Őrség állami tulajdonú erdeinek kezelője a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Szentgotthárdi Erdészeti Igazgatósága, mely összesen 12 045 hektáron gazdálkodik.