Szolidaritáson alapuló, méltányos önszabályozás a cél

2016. november 21. 11:30
Szolidaritáson alapuló, méltányos önszabályozást javasol a Földművelésügyi Minisztérium a tejágazat valamennyi résztvevőjének – mondta Fazekas Sándor miniszter a tejágazat piaci helyzetének áttekintésére és rendezésére összehívott szakmai fórum után, amelyen részt vett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Tej szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a tejtermelők, a feldolgozók és kiskereskedők képviselője.

A tejágazat a magyar mezőgazdaság meghatározó ágazata, a tárca számára kiemelt fontosságú, hogy a döntően hazai tulajdonban levő ágazat Magyarországon, magyar munkaerő segítségével továbbra is egészséges és jó minőségű tej- és tejtermékekkel lássa el a hazai lakosságot – szögezte le Fazekas Sándor.

A szarvasmarhatartást és a tejágazatot a tárca továbbra is stratégiai ágazatnak tekinti, a piaci viszonyok rendezésében a termelők pártján áll. A kormányzat az utóbbi években az ágazatnak rekordnagyságú támogatást adott, a termelők piaci alkupozícióinak erősítéséhez és érvényesítéséhez továbbra is maximális erkölcsi támogatást biztosít.

A tanácskozáson szintén résztvevő Czerván György államtitkár elmondta: kiemelt agrárkormányzati cél, hogy a piaci helyzet konszolidációját követően a termelés növekedjen, a magyar tej és tejtermékek pozíciója a hazai és külpiacokon egyaránt erősödjön. A Földművelésügyi Minisztérium és a kormányzat ennek érdekében minden lehetséges, a tejpiacra hatást gyakorló anyagi és szakpolitikai eszközt mozgósított.

Kiemelt feladat a feldolgozóipar fejlesztése, melynek keretében a kis-és középvállalkozások számára elsősorban az európai uniós forrásokból – így a Vidékfejlesztési programból és a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból - nyílik lehetőség. A nagyvállalatnak minősülő tejfeldolgozók a Kormány nemzeti költségvetési forrásból biztosított fejlesztési támogatásait vehetik igénybe.

A tejpiacon utóbbi fél évben bíztató folyamatok mutatkoznak, ugyanakkor a felvásárlási árak csak lassan növekednek. Cél, hogy a termelőknek, feldolgozóknak és a kereskedőknek is egyaránt méltányos jövedelmet termeljen az ágazat, ennek érdekében javasolja a szaktárca az önszabályozási eszközök alkalmazását, amely képes lehet elősegíteni ennek a célnak a megvalósítását.

hirek.elelmiszerklub.hu

Kapcsolódó cikkek

Riasztás: gyorsan terjed a legújabb szarvasmarha-betegség

2016. július 26. 08:34
Riasztó gyorsasággal terjed a bőrcsomósodáskór a szarvasmarhák között, a betegség az elmúlt hetekben elérte Szerbiát, Albániát és Montenegrót is és akár Magyarországon is megjelenhet - hívta fel a figyelmet az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) annak kapcsán, hogy hétfőn Belgrádban találkozik állategészségügyi szakértők egy nemzetközi csoportja.

Dinnyeföldön késeltek a napszámosok

2018. július 30. 08:26
Napszámosok szólalkoztak össze egy medgyesegyházi dinnyeföldön. A vita közben egy férfi késsel hátba szúrt egy másik munkást, majd elmenekült. A rendőrök két órán belül elfogták a gyanúsítottat- írja a police.hu