Támogatás nélkül nem tud fejlődni a hazai agrárium

2018. május 30. 09:35
A pályázatok többségét elbírálták, most az a fontos, hogy határidőre elkészüljenek az elképzelések, a források lehívhatóak legyenek és kifizessék azokat – mondta Tresó István
Az agráriumban a támogatások 51-52 százaléka jövedelempótló, enélkül a vállalkozások jelentős része ma már nem létezne. Szakértők szerint az eddigi forrásokat inkább értéknövelésre, minőségi és mennyiségi fejlesztésekre kellett volna fordítani.

Tresó István 20180530Tresó István szerint az eddigi forrásokat értéknövelésre, fejlesztésekre kellett volna felhasználni (Fotó: MH)

A 2013–2020 pályázati ciklus a végéhez közelít, a pályázatok döntő többségét elbírálták, most azon kell dolgozni, hogy az elképzelések határidőre megvalósuljanak, a források lehívhatóak legyenek és ki is fizessék azokat – nyilatkozta lapunknak Tresó István, a K & H Agrárfejlesztési főosztály vezetője. Kiemelte, arra is figyelmet kell fordítani, hogy a fel nem használt keretek – támogatás nélkül elkészült beruházások, illetve érdekmúlás miatt elmaradók – újból meghirdetésre és felhasználásra kerülhessenek. 

Tresó István közölte, hogy az agráriumban jellemzően a támogatások ötvenegy-ötvenkét százaléka jövedelempótló, enélkül a vállalkozások jelentős része már nem létezne. Véleménye szerint az eddig felhasznált forrásokat inkább értéknövelésre, minőségi és mennyiségi fejlesztésekre kellett volna fordítani. A szakértő szerint egyelőre csak az elképzelések csatája folyik az unión belül, még eldöntött alapelveket sem hirdettek meg. Úgy véli, 2020 után várhatóan az előzőekben említett probléma, a magas arányú jövedelempótló felhasználás miatt bekövetkező bármely irányú változás nem lesz hazánkra nézve feltétlenül kedvező.

Miként lapunk korábban megírta, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) múlt heti többéves fejlesztési programjavaslatából kiderült, a jelenlegi agrár támogatási struktúrában az Európai Uniós források nélkül a hazai gazdálkodók háromnegyede veszteséges lenne. A kamara szerint ebből az állapotból olyan módon lehetne kimozdítani az ágazatot, hogyha a jövőben ezen forrásokat a versenyképesség javítására fordítanák. A köztestület szerint a magyar mezőgazdaságban rejlő potenciál leghatékonyabb kihasználása érdekében, a 2020 utáni Közös Agrárpolitikáról szóló tárgyalások eredményétől függetlenül kétezer milliárd forint rendelkezésre álló támogatási keretet tartanának elegendőnek a következő vidékfejlesztési programban. Enélkül a versenyképesség fejlesztése elképzelhetetlen – olvasható a programban.


Növelni kellene a versenyképességet

Jelenleg a magyar mezőgazdaságot a támogatások tartják életben, ami nélkül működésképtelen lenne – jelentette ki tegnap Gyuricza Csaba a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója Debrecenben. A főigazgató utalt rá, hogy az ágazat kibocsátása kétezer-hatszázmilliárd forint, az összes támogatás pedig hatszázmilliárd. Riasztónak nevezte, hogy míg 1990 óta világszinten hetven százalékkal nőtt a mezőgazdasági kibocsátás, itthon harminc százalékkal csökkent. A mezőgazdaság versenyképességének növelése érdekében tett lépések között megemlítette a szétaprózódott hazai agrár-felsőoktatás koncentrálását, a vertikális integráció erősítését, a GMO-mentes élelmiszerlánc kialakítását. (AMB)

magyarhirlap.hu

Kapcsolódó cikkek

Ennek nem lesz jó vége! Minél több a szántó, annál kevesebb az erdő

2018. július 31. 08:25
A mezőgazdasági művelésbe vont területek folyamatos növekedése jelentős kockázatot jelent az egész bolygónkra nézve. Amennyiben a jelenlegi tendenciák fennállnak, 2050-re a világ szántóföldi termőterülete hozzávetőleg 70 millió hektárral fog nőni az erdős területek rovására. De van megoldás: fenntartható intenzifikációnak nevezik.

Fazekas: Mezőhegyes agrártörténeti kincs

2016. május 26. 08:48
A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságról szóló törvényjavaslat általános vitájával folytatták a munkát a képviselők szerdán délután.