,,Tanuljunk egymástól” program

2022. december 05. 11:29
A Hechta Kft. az elmúlt időben egyre több videófilmet készített főleg az Amalgerol®, Magyarország egyik első növény- és talajkondicionáló készítményével kapcsolatos termelői tapasztalatokról. Ezek a filmek olyan sikert arattak, hogy a vállalat egyéb termékeiről is újabb felvételek láthattak napvilágot. A folyamat közben kiderült, hogy a termelők nem csak a készítményekkel kapcsolatos tapasztalataikat osztják meg, hanem beszélnek technológiák sikerességéről, megoldásokról, így a filmek akár oktatóanyagnak is tekinthetők. A tapasztalatokra alapozva kezdődött meg az ötlet kiterjesztése és a ,,Tanuljunk egymástól” program életre hívása.
,,Tanuljunk egymástól” program
A Hechta Kft. augusztus 26-án szervezett partnertalálkozót, melyen azok a termelők, kutatók, média képviselők vettek részt, akik a „Tanuljunk egymástól” program résztvevőit alkotják. A programban a Hechta Kft. területi képviselői tartják a kapcsolatot a gazdákkal. Az ő feladatuk a felmerülő problémák felismerése. Ezekre a szakmai problémákra a Hechta Kft. különböző kutatók vagy kísérletet végző cégek segítségével megoldásokat keres és dolgoz ki. Ezeket a megoldásokat ezután a termelők a területi képviselők segítségével a gyakorlatban tesztelik és az eredményekről videófilmben számolnak be. A Hechta Kft. ezután különböző média csatornák felhasználásával eljuttatja ezeket a szakmai anyagokat más termelők részére. Ez alkotja, így összeségében a Hechta Kft. „Tanuljunk egymástól” programját.
 
Takács Attila, a Hechta Kft.ügyvezetőjének vezénylésével lehetőség nyílt a programban résztvevő szakemberek tapasztalatcseréjére. A program célja hidat építeni a fejlesztés és a gazdálkodói tapasztalatok között annak érdekében, hogy sokkal hatékonyabban kaphassunk választ a jelenkor problémáira.
 
A körülmények olyan gyorsan változnak, hogy az agrároktatás nehezen képes követni a tendenciákat. A gyakorlati tapasztalat, a gazdálkodók meglátásai rendkívül fontosak a tekintetben, hogy egy mezőgazdaságban tevékenykedő cég miképpen tud választ adni a termelési kihívásokra. A jelenlegi helyzet, az aszály, a háború, az inputárak növekedése, és az infláció is arra sarkallnak, hogy gyorsan reagáljunk és tanuljunk, hiszen siker csak így könyvelhető el.
 
Az idei év a Hechta Kft. életében is változásokat hozott. Nagy volt a bizonytalanság, hiszen a vállalat a termelők igényeit kielégítve jut bevételhez. Ha reménykedünk abban, hogy ez az év kivételes (legyen is így), akkor van esély arra, hogy helyreálljon az agrárium. Azonban, ha jövőre is ilyen évet kell megélnünk, akkor az radikális szemléletváltást, és új gyakorlati megközelítéseket kíván. Jelenleg a gazdálkodók zömének anyagi helyzete stabil, és reménykedni kell, hogy a következő év megtámogatja ezt az állapotot.
 
Hogy tartsuk meg a vizet, hogy küzdjük le a stresszfaktorokat? Számos esetben apróságokon múlik a siker: a szakértelmen, odafigyelésen, és tanulási hajlandóságon, és a sokat hangoztatott rugalmasságon.
 
forrás:agroforum.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Vidékfejlesztési fórumot tartanak agrárvacsorával egybekötve Kalocsán

2023. február 03. 13:05
A február 14-i pódiumbeszélgetés résztvevői Nagy István agrárminiszter valamint Szigeti Tamás a kiemelt térség agrárbiztosa.
 
A rendezvény témája a Közös Agrárpolitika aktualitása lesznek.
 
Beszédet mond: Font Sándor a térség országgyűlési képviselője valamint dr. Filvig Géza Kalocsa polgármestere.

Árstopok: fontos bejelentést tett az Agrárminisztérium

2023. január 25. 12:31
Az árstopok kivezetése állandó téma, most határozott álláspontot közölt a tárca.
 
A hatályban lévő döntés szerint április 30-ig lesznek érvényben az árstopok – közölte az Agrárminisztérium az ATV kérdésére.
 
A minisztérium hozzátette, hogy a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálja az élelmiszer-kiskereskedelmi piaci szektort, hogy az élelmiszerárak kiugró emelkedésében közrejátszhatott-e versenyjogsértés vagy versenytorzulás.