Társadalmi vita indult Magyarország Élelmiszergazdasági Programjáról

2016. október 03. 08:24
Társadalmi-szakmai vitát kezdeményeztünk annak érdekében, hogy a Magyarország Élelmiszergazdasági Programja 2016-2050 dokumentumot együtt alakítsuk ágazati partnereinkkel, megteremtve ezzel az ágazati konszenzust a legfontosabb célokról és feladatokról – mondta Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős államtitkár a Tapolcán rendezett szakmai konferencián.
 

A helyettes államtitkár kiemelte: Magyarország stratégiai célja egy versenyképes, gazdasági, környezeti és társadalmi szempontból egyaránt fenntartható élelmiszergazdaság, amely teljesítményének és hozzáadott értékének folyamatos növelése révén aktívan hozzájárul a nemzetgazdaság fejlődéséhez, valamint a vidéki térségek munkahelyeinek gyarapításához.

A program célja, hogy Magyarország képes legyen a világ élelmiszerellátásért folyó versenyben a nyertesek oldalára állni. Feldman Zsolt kifejtette, hogy a világpiacon prémium minőséggel kell megjelennünk, illetve azt, hogy a méretgazdaságos és versenyképes feldolgozói kapacitások működtetése érdekében regionális disztribúciós központként kellene működnünk. 
Elmondta, hogy a program megalkotása során fontosnak tartották a közép- és hosszú távú kihívások körvonalázást, a tényleges lehetőségek helyes azonosítását, és a legfontosabb feladatok meghatározását.

Annak a meggyőződésének adott hangot, miszerint a jövő élelmiszergazdasága a tudásra és az innovációra épül, ezért ezeken a területeken vannak a legégetőbb feladataink. 
A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet, hogy Magyarország Élelmiszergazdasági Programjáról az észrevételeiket, javaslataikat 2016. október 31-ig várja a Földművelésügyi Minisztérium az elelmiszergazdasagiprogram@fm.gov.hu e-mail címen.

A program leírása itt érhető el.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Az idei meggytermés egyharmada is elfagyhatott

2016. május 25. 08:14
A feldolgozók képviselői majd csak ezután döntenek az árakról Becslések alapján a kora tavaszi fagykárok miatt mintegy 30 százalékkal kevesebb meggy terem idén, a felvásárlási árak pedig emelkedhetnek, aminek érdekében egységes ármegállapodást kellene kötniük a termelőknek a feldolgozókkal - közölte a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) kedden. 
 

Van még hova fejlődnie a zöldség-gyömölcságazatnak

2017. szeptember 29. 09:05
Van még hova fejlődnie a zöldség-gyömölcságazatnak