Tejtermelő bivalytelepet adtak át Mezőtúron

2016. május 30. 11:48
Tejtermelő bivalytelepet adtak át 330 millió forint beruházással a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Mezőtúron. Az olasz-magyar tulajdonú Italiagro Kft. tervei szerint az ott tartott állatok tejéből mozarellát és más termékeket készítenek elsősorban a belföldi választék bővítésére.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter avatóbeszédében gratulált a fejlesztéshez, amely önerővel és az önkormányzattal összefogva valósult meg.

Elmondta: a telep átadásával Magyarország természeti erőforrásaira, a sajtkészítés magyar és olasz hagyományaira építve egy új élelmiszer-különlegesség, a bivalytejből készült, Magyarországon gyártott mozzarella születik. Hozzátette: a világszerte ismert és elismert olasz minőség találkozik a magyar élelmiszergazdaságra jellemző, a Földművelésügyi Minisztérium politikájában is megjelenő elképzelésekkel. Elmondta, a magyar élelmiszerek minőségét emelni kell, a termékeket a világpiacon ismertté kell tenni, miközben a magyar fogyasztók részére az élelmiszerek lehető legszélesebb választékát kell biztosítani.

A miniszter kiemelte: a magyar mezőgazdaság jövője a GMO-mentes, kiváló minőségű élelmiszereken alapul. Ilyen termékekkel kell ellátni a külső és belső piacokat, így ez a fejlesztés illeszkedik a magyar agrárpolitika fő irányaihoz - fűzte hozzá.

Az olasz-magyar tulajdonú társaság a nagy tejhozamra szelektált Meditárreán olasz bivalyfajta behozatalával a bivalytej magyarországi termelését, feldolgozását, illetve magas hozzáadott értékű tejtermékek, sajtok előállítását tűzte ki célul - mondta a miniszter, hozzátéve: egyúttal új gazdasági ágazatot hoznak létre Magyarországon.

Fazekas Sándor elmondta, hogy a bivalytej feldolgozását egyelőre a Földművelésügyi Minisztérium fenntartásában működő gyomaendrődi Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium tangazdaságában, a technológiai igényeknek megfelelően kialakított és felújított tejfeldolgozó és sajtkészítő üzemben végzik, ahol a tanulók olasz sajtmestertől tanulhatnak. A miniszter aláhúzta: a cég azt is tervezi, hogy fiatal gazdákat és mezőgazdasági termelőket is bevon a termelésbe. Fazekas Sándor hozzátette: bízik abban, hogy a beruházás például szolgál a környékbeli gazdák, élelmiszerfeldolgozók számára és "többen követik majd a minőségi élelmiszergyártás bármely területén az itteni megoldásokat".

Herczeg Zsolt, Mezőtúr polgármestere az eseményen elmondta: az oktatás szempontjából is nagy jelentőségű a beruházás, a felek az oktatás területén is együttműködnek. Hozzátette: néhány éven belül várhatóan megépül a mezőtúri telepen egy sajtüzem. A bivalytelepet a helyi önkormányzat által adott 5 hektáros telken alakították ki, ezzel a város is tulajdonrészt szerzett a gazdasági társaságban.

Az Italiagro az önkormányzat tulajdonában lévő mintegy 70 hektáros legelőt fogja használni, a teljes állomány 250-300 állatból áll majd. A bivalytelepre tavasszal megérkezett az első Mediterrán olasz fajtájú bivalyszállítmány. A tervek szerint az első, mezőtúri bivalytejből készülő termékek néhány hónapon belül kerülhetnek forgalomba.

Forrás:  hirek.elelmiszerklub.hu

Kapcsolódó cikkek

Sajtóközlemény

2014. július 09. 14:28
Szorosabbra fűzi a kapcsolatot a Földművelésügyi Minisztérium a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel

Helyi agrártermékek frissítik a balatoni gasztronómiát

2016. szeptember 02. 08:31
Az olcsó, kevésbé minőségi strandételek helyett kezdenek utat törni maguknak a magas színvonalúak A helyi termékek alkalmazása a balatoni vendéglátásban is egyre inkább előtérbe kerül. Ebből adódóan nemcsak a vendég jut ínycsiklandó és egészséges ételhez, de mindez a helyi termelőknek is megélhetést biztosít. Összességében pedig a hazai turizmusnak is előnyt jelent.